Kraus: Sramota je da Mandl bude glavni lobista "takozvane države Kosovo"

Poslanik FPO Maksimilijan Kraus
Izvor: Kosovo Online

Sramota je da austrijski poslanik Lukas Mandl bude glavni lobista "takozvane države Kosovo" i da ne preza ni od "širenja gluposti kako je Kosovo 'silikonska dolina' Evrope", istakao je danas šef poslaničkog kluba Slobodarske partije Austrije (FPO) u skupštini pokrajine i grada Beča Maksimilijan Kraus.

Kraus je na sednici bečkog parlamenta u debati posvećenoj evropskim pitanjima, kojoj su prisustvovali austrijski poslanici u Evropskom parlamentu, izrazio čuđenje da vladajuća Narodna partija Austrije (OVP), čiji je Mandl član, govori da je bezbednost u fokusu, dok istovremeno u Evropskom parlamentu insistira na viznoj liberalizaciji za Kosovo i članstvu Prištine u EU. 

Kraus je, povodom obraćanja Mandla, rekao da bi trebalo više da se posveti radu u Evropskom parlamentu nego lobističkim aktivnostima.

"Mandl je poslednjih godina po svaku cenu hteo da progura viznu liberalizaciju za Kosovo, čime je omogućio da još više ljudi bez kontrole može da dođe u Austriju. To nije nikakav doprinos bezbednosti u Beču. Više je nego upitno da poslanik iz redova OVP u Evropskom parlamentu bude glavni lobista i zalaže se za takozvanu državu Kosovo", poručio je Kraus.

On je naglasio da Mandl po svaku cenu želi da Kosovo uvede u EU i da u tome ne preza ni od "širenja gluposti da je Kosovo 'silikonska dolina' Evrope".

"Ko širi takve gluposti - ne može biti shvaćen ozbiljno u politici", podvukao je Kraus.

On je rekao i da poslanici OVP, Socijaldemokratske partije Austrije (SPO), Zelenih i Neos-a u Evropskom parlamentu rade protiv interesa građana Austrije po pitanju Ukrajine.

"Poslanici tih stranaka žele još više naoružanja, i sada već diskutuju o nabavci nuklearne bombe za EU, kao i o tome da se uvede ratni štab. To sve nije u interesu građana neutralne Austrije", rekao je Kraus.

Kazao je da kod tih stranaka postoji jedinstvena politika - "sve više EU i sve manje crveno-belo-crvene politike" u Briselu.

Mandl je, nakon obraćanja Krausa, ljutito napustio salu bečkog parlamenta.