Aleksić: Skupštinska rasprava o Kosovu pokazala da je car go, Vučić niže poraze 10 godina

Aleksić
Izvor: FoNet

Šef poslaničke grupe Narodne stranke Miroslav Aleksić izjavio je danas da je skupštinska sednica o Kosovu "pokazala da je car go", jer, po njegovim rečima, predsednik Srbije Aleksandar Vučić nije mogao da navede ništa što je Srbija dobila u kosovskim pregovorima koje je vodio prethodnih deset godina, prenosi Nova.

„Vučić je nizao poraze deset godina u pregovorima o Kosovu i Metohiji i nije uspeo da isposluje ništa u interesu našeg naroda. Srbija je izgubila sve što je imala na severu, a Albanci su dobili vlast u tom delu pokrajine i sve što nisu imali posle 1999. godine“, rekao je Aleksić televiziji Nova S.

Aleksić je dodao da Vučić nije dobio ni formiranje Zajednice srpskih opština.

“Busao se u patriotske grudi i ponavljao kako ne da Gazivode da bi na kraju sve predao. Albanci su shvatili da je Vučić slab pregovarač, jer je ucenjen kriminalom, aferama i korupcijom i sada neće da daju ni ZSO nego idu dalje sa novim zahtevima“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da je Narodna stranka predložila skupštini na usvajanje rezoluciju u kojoj se navodi da Srbija nikada neće priznati "samoproglašeno Kosovo" i da se protivi članstvu Prištine u UN, ali je SNS većina odbila da tu rezoluciju stavi na dnevni red.

„Zašto ne bismo to usvojili ako su to crvene linije i ako se za to u javnim nastupima zalažu gotovo sve stranke u parlamentu? Umesto toga, Vučić igra igru i kaže da on nije za ’Kosovo’ u UN. Šta to znači? Zašto ne usvojimo kao zvaničan državni stav da se Srbija protivi članstvu Prištine u UN“, upitao je Aleksić.

Aleksić je istakao da Vučić nije imao odgovor ni na jedno pitanje koje mu je u parlamentu postavio kao šef poslaničke grupe Narodne stranke, a skupštinsku sednicu je pretvorio u predstavu bez mogućnosti da se na njoj definiše državna politika.

„Pokazao je koliko je nemoćan jer je na moje pitanje šta je dobio u pregovorima, umesto odgovora, ponavljao laži objavljene 2017. godine u ’Srpskom telegrafu’, koji je pravosnažno osuđen zbog tih laži i isplaćena mi je odšteta. Vlast reciklira laži i to je priča ’drž’te lopova’ – dok oni kradu optužuju druge za lopovluk“, rekao je Aleksić.

Aleksić je naveo da vlast u Beogradu pregovara sa državama Kvinte, koje su sve priznale samoproglašeno „Kosovo“, umesto da „traži saveznike u Španiji i drugim državama koje nisu priznale“.

„Srbija mora da odbije ’francusko-nemački’ sporazum, jer prihvatanjem ne dobija ništa a gubi teritoriju, pošto taj dokument predviđa članstvo Prištine u UN. Ako bi se to dogodilo, otvorila bi se Pandorina kutija i samoproglašeno ’Kosovo’ bi se ujedinilo sa Albanijom i stvorila bi se Velika Albanija, što bi izazvalo ogromnu nestabilnost na Balkanu“, rekao je Aleksić.

Dodaje da odbijanjem tog plana Srbija ne bi izgubila ništa, to je sasvim sigurno.

“U EU nema konsenzusa za uvođenje sankcija Srbiji, a strane firme su ovde došle zbog svog profita i interesa, a ne zbog političkih razloga“, dodao je Aleksić.

Aleksić je naveo da se Narodna stranka zalaže za dalji nastavak pregovora o Kosovu i Metohiji čiji je cilj normalizacija života svih ljudi koji žive u pokrajini.