Aljiu: Kosovo u Dubaiju o klimatskim promenama, hvala Nemačkoj na podršci da se naš glas čuje

Ljiburn Aljiu
Izvor: Facebook

Ministar životne sredine i infrastrukture Kosova Ljiburn Aljiu neaveo je da je delegacija iz Prištine danas u okviru Samita o klimatskim promenama u Dubaiju predstavila Nacionalno utvrđeni doprinos u kome je ukazala na izazove i dostignuća Kosova u pogledu klimatskih promena i smanjenja emisija štetnih zračenja, i zahvalio se nemačkoj vladi na podršci da se "glas Kosova" čuje u međunarodnoj zajednici.

Aljiu je na Fejsbuku ukazao da je predsednica Kosova Vjosa Osmani na današnjoj debati u okviru Samita COP 28 iznela svoj stav o ciljevima Kosova za zaštitu životne sredine i održivi razvoj.

"U panel diskusiji koju je stručno moderirao Agim Mazreku, imali smo čast da imamo ugledne sagovornike poput zamenika izaslanika za klimatsku akciju iz Nemačke Norberta Gorisen, generalnog direktora DG NEAR Gerta Jan Koopmana, Monike Figaj iz Sekretarijata Energetske zajednice, kao i direktor GermanVatch-a Kristofa Balsa", naveo je Aljiu.

Prema njegovim rečima fokus je bio na pristupu mehanizmima finansiranja klimatskih promena za implementaciju NUD.

"Zahvalni smo UNDP-u na njihovoj podršci agendi klimatskih promena i izradi NUD, kao i GIZ-u i njemačkoj vladi na njihovoj kontinuiranoj podršci da se naš glas čuje u međunarodnoj zajednici", poručio je Aljiu.