Ambasada Nemačke u Prištini: Blokiranje ZSO otežava podršku Kosovu u Savetu Evrope

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Ambasada Nemačke u Prištini saopštila da je većinu u Svetu Evrope teško postići sve dok Vlada Kosova blokira formiranje ZSO, prenosi Koha.

„Nemačka i partneri su u više navrata isticali da razgovori o implementaciji Zajednice srpskih opština treba da počnu sada, u cilju osnivanja Zajednice, prema relevantnom kosovsko-srpskom sporazumu iz 2013. godine, što je u potpunosti u skladu sa granicama koje je postavio Ustavni sud. Dalje blokiranje osnivanja Asocijacije neće olakšati Kosovu da postigne neophodnu većinu za apliciranje za članstvo u Savetu Evrope. To će takođe predstavljati ozbiljne prepreke u daljem procesu pridruživanja EU. Kada su u pitanju tehnički detalji, posebno evropski partneri mogu pružiti dosta stručnosti kada je u pitanju osmišljavanje odgovarajućih pravnih pristupa. Nemačka će rado podržati i podeliti svoja iskustva u ovoj oblasti ako to žele“, navodi se u odgovoru Ambasade Nemačke za Kohu.

Iz Ministarstva spoljnih poslova Kosova, od zvaničnog podnošenja aplikacije 12. maja, tvrde da je neophodna većina za članstvo obezbeđena.

Pored Nemačke, na osnivanju ZSO insistirale su i Sjedinjene Američke Države. Izaslanik za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar upozorio je da ako se ne preduzmu akcije sa Kosova, onda će ih preduzeti međunarodna zajednica.

Analitičar Visar Imeri ocenio je da Vlada treba da bude inicijator u akcijama na sprovođenju Sporazuma o pridruživanju.

„Ako čekamo da nam dođe neki dokument iz inostranstva, bojim se da može doći po hitnosti i da se dovedemo u tu poziciju da ne možemo ni zarez da promenimo, a kamoli deo teksta. Dakle, bolje je biti proaktivniji i uzeti ovaj proces u svoje ruke“, rekao je  Imeri.