Ambasada SAD: Žao nam je zbog izjave Srpske liste da neće učestvovati u glasanju za smenu gradonačelnika

Ambasada SAD u Prištini
Izvor: xk.usembassy.gov

Žao nam je zbog izjave Srpske liste da će se povući iz učešća u glasanju za smenu gradonačelnika na severu, navodi se u izjavi ambasade SAD za Kosovo onlajn.

U odgovoru se ističe da je stav SAD jasan i nepromenjen - "podržavamo raznovrsnu, inkluzivnu, multietničku demokratiju Kosova i slobodne, pravedne i legitimne izbore koji je podržavaju".

Iz ambasade navode da će Kosovo, u skladu sa svojim zakonima, održati glasanje 21. aprila za smenu gradonačelnika u četiri opštine na severu.

"Kao što su ambasador Hovenijer i drugi zvaničnici američke vlade u više navrata rekli, smatramo da je važno da građani Kosova imaju mogućnost da ostvare svoje pravo na opoziv izabranih zvaničnika u skladu sa kosovskim pravnim okvirom, ako odluče da to urade", ističu iz ambasade.

Dodaju da cene "napore kosovskih izbornih zvaničnika da omoguće svim građanima Kosova da učestvuju u ovom demokratskom procesu" i ističu da mogućnost učešća imaju svi građani registrovani na severu Kosova.

"Žao nam je zbog izjave Srpske liste da će se povući iz učešća u glasanju o smeni gradonačelnika", navode, uz ocenu da demokratsko učešće pomaže da lideri predstavljaju narod kome služe.

Iz ambasade dodaju i da očekuju od Vlade Kosova da bude osetljiva na brige svojih građana na severu Kosova tokom ovog procesa.

"Sjedinjene Američke Države i naši partneri će nastaviti da pažljivo prate ovaj proces", poručuju. 

Juče je predsednik Srpske liste Zlatan Elek izjavio da je stav te političke partije da se ne izlazi na predstojeći referendum na kojem će se odlučivati o smeni četvorice, kako ističe, nelegitimnih gradonačelnika na severu Kosova, jer je Aljbin Kurti učinio sve da taj referendum ne uspe.

Naveo je i da nije video nijedan referendum na koji se izlazi „uz prisustvo kamera“.

Elek je istakao da su Srpska lista i Srbi bili konstruktivni, u želji da učestvuju u procesu referenduma kako bi bili smenjeni gradonačelnici koji nemaju legitimitet, što su dokazali tokom potpisivanja peticija, i pored toga što je i tada Kurti sprovodio jednostrane elskalatorne poteze na severu Kosova. 

On je istakao i da su za glasanje za smenu gradonačelnika 21. aprila predviđene nemoguće procedure.