Referendum o smeni gradonačelnika i peripetije za birače van Kosova: komplikovana registracija, pošte ne sarađuju, rokovi kratki

CIK
Izvor: Kosovo Online

Procedura koju je Centralna izborna komisija propisala za održavanje referenduma o smeni gradonačelnika u četiri opštine na severu, zakazanog za 21. april, a posebno deo koji se odnosi na glasanje putem pošte birača van Kosova, prema mišljenju sagovornika Kosovo onlajna vrlo je složena, donekle i sporna, dok su zadati rokovi teško dostižni.

Da bi uopšte ostvarili pravo da glasaju, birači koji se nalaze u centralnoj Srbiji, morali su najpre da se u u roku od sedam dana registruju onlajn ili putem pošte, što je podrazumevalo preuzimanje obrazaca, popunjavanje brojnih ličnih podataka i prilaganje fotografije na kojoj se vidi kako drže identifikacioni dokument u ruci. Kako veliki broj glasača van Kosova živi u ruralnim sredinama, kolektivnim centrima i reč je o starijim osobama, pitanje je da li su tehnički opremljeni i da li uopšte imaju mogućnost onlajn pristupa i registracije, zbog čega je u takvim slučajevima registracija poštom jedina opcija.


Za poštu je vezan i sam čin glasanja, ali pošto saradnje između Pošte Srbije i pošte na Kosovu – nema, pitanje je da li će ovi glasovi koji treba da „putuju“ preko Crne Gore ili Severne Makedonije stići u propisanim rokovima, jer su neka ranija glasanja pokazala da u ovakvim slučajevima dolazi do kašnjenja, a zatim i do odbacivanja tih glasova. Takođe, oni birači koji bi došli lično na birališta biće pod „okom“ kamera koje će se instalirati na biračkim mestima, što može da utiče na njihovu odluku da uopšte ne učestvuju u ovom izjašnjavanju.

Sve ove okolnosti, kao i visoki prag koji se traži da bi gradonačelnici bili smenjeni, odnosno 50 odsto plus jedan glas upisanih birača, za krajnji ishod može da ima da ovaj poduhvat ne bude uspešan uprkos volji većine da na čelu opština ne budu oni koji su izabrani prošlog aprila sa svega 1 ili 4 odsto glasova, u zavisnosti od toga o kojoj opštini je reč.

Programska menadžerka NVO Nova društvena inicijativa Milica Andrić Rakić kaže da se tokom ranijih izbornih procesa glasanje putem pošte pokazalo kao izuzetno problematično uz niz manjkavosti.

"Glasovi koji stižu poštom su jako bitni imajući u vidu da je dosta ljudi napustilo Kosovo proteklih meseci, a kod tog vida glasanja je bilo najviše problema. Nakon 2019. godine i afere sa navodnim trovanjem glasova iz Srbije, u izbornim ciklusima praksa je bila takva da su se glasovi slali preko pošta u Makedoniji i Crnoj Gori jer saradnje između Pošte Srbije i pošte na Kosovu nema. Mnogi glasovi su stizali sa zakašnjenjem, posle predviđenog zakonskog roka, i nisu na kraju bili prihvaćeni. Dakle veoma mali broj glasova je posle 2019. bio prihvaćen na taj način. To u velikoj meri može da utiče na broj izašlih birača i može da dovede u pitanje rezultat glasanja za opoziv gradonačelnika baš zbog toga što se traži tako visoki nivo izlaznosti, viši od 50 odsto", kaže Andrić Rakić za Kosovo onlajn.

Odlukom Vrhovnog suda Prištine iz 2019. godine, podsetimo, ne prihvata se glasanje iz centralne Srbije putem Pošte. CIK prihvata isključivo pošiljke iz poštanskih sistema sa kojima imaju bilateralnu saradnju poput Crne Gore ili Severne Makedonije. Problem je i što ne postoji nikakva kontrola kretanja pošiljki sa registracijama potencijalnih birača.

Slobodan Dimitrijević koji je više od deset godina obavljao funkciju predsednika Opštinske izborne komisije u Severnoj Mitrovici kaže za Kosovo onlajn da su i u ranijim izbornim procesima glasovi putem pošte bili zanemarivani, da su odlagani na nezakonit način i da na kraju nisu ni ušli u konačni obračun rezultata.

„Ne bi me iznenadilo da se ponovi kao u nekom od prethodnih procesa kada su stizali glasovi iz Srbije pa su zadržani u nekoj zgradi ministarstva za infrastrukturu, a navodno su bili otrovani antraksom ili već čime. Ti glasovi su odbačeni, za njih u Prištini ti glasovi nisu postojali tako da me ne bi iznenadilo da ni ovi glasovi uopšte ne uđu u konačne rezultate“, podseća Dimitrijević.

Politički analitičar Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost smatra da će kosovski premijer Aljbin Kurti učiniti sve da glasanje o smeni gradonačelnika u četiri većinski srpske opštine na severu Kosova ne uspe. Čak i da Srbi sve ispoštuju što on traži, od čega su neke stvari nerealne, Kurti će, kako kaže, izmisliti nešto novo kao razlog da gradonačelnici ne budu smenjeni.

Graovac je za Kosovo onlajn izjavio da su ovi nelegitimni gradonačelnici deo strategije neprekidnog vršenja pritiska na Srbe i neprekidnih pokušaja da se Srbi proteraju sa Kosova.

"Posebno tu mislim na Srbe na severu Kosova i Metohije koje je Kurti okarakterisao kao neprekidnu opasnost zato što su složni i međusobno povezani. Kurti dovođenjem dugih cevi na sever Kosova, svojih takozvanih specijalnih snaga, odnosno obučenih terorista sa jedne strane i postavljanjem ovih lažnih gradonačelnika sa druge, vrši institucionalni pritisak na Srbe. On ima za cilj upravo to što sam rekao, da se Srbi isele sa severa Kosova. Možda ne baš svi, ali da onaj deo koji ostane bude potpuno slomljen i da faktički i politički prestane da deluje van onog kruga koji Kurti smatra da je za Srbe potreban, a to je krug njegovih poslušnika i Kurtijevih Srba", naveo je Graovac.

Dodaje da Kurti suštinski želi da udalji Srbe od Srpske liste i usmeri ih prema njegovim političkim partijama i organizacijama.