Ambasada Ukrajine: Kličko ima pravo na slobodu misli, ne iznosi spoljnopolitički stav Ukrajine

Ukrajina-zastava
Izvor: Gazeta Express

Ukrajinska ambasada u Beogradu saopštila je da ne može da potvrdi ili demantuje komentar gradonačelnika Kijeva Vladimira Klička za švajcarski list „Le Canton 27“, ističući da Kličko, koji je ujedno i lider opozicione stranke, nema nikakve veze niti ovlašćenja da iznosi stav Ukrajine koji se tiče pitanja spoljne politike.

Kličko je u razgovoru za švajcarski list "Le Kanton 27" zahvalio Albancima i Kosovu na vojnoj podršci, ali i solidarnosti sa ukrajinskim narodom, poručivši da "se Ukrajinci bore protiv ruskog okupatora, kao Albanci nekada protiv srpskog okupatora".

Zbog toga je, navodi se u saopštenju dostavljenom Kosovo onlajnu, Ambasada vest neprijatno doživela, ali nije bila iznenađena još jednom antiukrajinskom kampanjom koju su pokrenuli pojedini političari i mediji koji očigledno poslednjih godina jednim od glavnih prioriteta svog rada smatraju podršku ruskoj agresiji na Ukrajinu.

"Kličko, kao i svaki građanin Ukrajine, ima Ustavom Ukrajine garantovano pravo na slobodu misli i govora, na slobodno izražavanje svojih stavova i uverenja. Dobro je poznat principijelni stav Ukrajine o njenom odnosu prema teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije", ističe se u saopštenju ambasade.

Ambasada navodi da želi da uveri svoje prijatelje, koji podržavaju Ukrajinu u ovom teškom trenutku i koji nisu zaboravili podršku ukrajinskog naroda u svim teškim trenucima za Srbiju, da se ne brinu.  

"Ambasada takođe mora da konstatuje i da situacija nažalost odražava i izuzetno nizak nivo kontakata između gradova partnera Kijeva i Beograda, koji imamo danas. Sa svoje strane, želimo još jednom da skrenemo pažnju svima onima koji imaju ovlašćenja i u čijoj je to nadležnosti na slobodnu prodaju majica sa simbolom ruske agresije 'Z', kao i na prisustvo istog na mnogim zidovina beogradskih zgrada, koji za Ukrajince predstava simbol ruske agresije i ima značenje 'ubij Ukrajinca' ", navodi se.