Ambasada Ukrajine: Naš stav o priznavanju Kosova ostaje nepromenjen

Kurti i Zelenski
Izvor: Reporteri

Ukrajinski ambasador u Albaniji Volodimir Škurov rekao je nedavno da je "priznavanje Kosova pitanje vremena i da se nalazi na dnevnom redu", a na pitanje Kosovo onlajna za komentar kolege iz Tirane, iz Ambasade Ukrajine u Srbiji dobili smo odgovor da "stav Ukrajine ostaje nepromenjen i zasniva se na bezuslovnom poštovanju suvereniteta i teritorijalnog integriteta država unutar njihovih međunarodno priznatih granica".

U pisanoj izjavi dostavljenoj našoj redakciji navodi se i sledeće:

"Skrećemo pažnju da su se 28. februara u Tirani (Albanija) sastali predsednici Ukrajine i Srbije Volodimir Zelenski i Aleksandar Vučić. Predsednik Ukrajine je posebno ukazao na značaj učešća Srbije u primeni ukrajinske formule mira. Ukrajinska mirovna formula može postati univerzalna osnova za okončanje vojnih sukoba na planeti i prevazilaženje globalnih problema. Takođe podržavamo dijalog Beograda i Prištine, uz posredovanje Evropske unije", ističe se u pisanoj izjavi.

Podsetimo, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski je nakon razgovora sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem u Tirani, zahvalio na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i humanitarnoj i finansijskoj pomoći njegovoj zemlji.

"Sastao sam se sa predsednikom Aleksandrom Vučićem i zahvalio Srbiji na podršci suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, kao i humanitarnoj i finansijskoj pomoći i dobrodošlicu Ukrajincima koji su pobegli od rata. Primetio sam značaj učešća Srbije u primeni Formule mira. Usaglasili smo dalje kontakte u cilju širenja globalne podrške toj Formuli. Obavestio sam predsednika Vučića o trenutnoj situaciji na frontu. Razgovarali smo i o bezbednosnim i političkim izazovima u istočnoj Evropi", naveo je Zelenski.