Počinje Samit Ukrajina- Jugoistočna Evropa u Tirani, učestvuju Vučić i Osmani

tirana-albanija-
Izvor: bigstock-

U Tirani se danas održava prvi samit Ukrajina - Jugoistočna Evropa, na kojem će učestvovati i predsednik Srbije Aleksandar Vučić, kao i predsednica Kosova Vjosa Osmani.

U prestonici Albanije su povodom samita okačene zastave Ukrajine na centralnim ulicama, a na samom platou Kongresne palate postavljen je natpis ''Samit Ukrajina-Jugoistočna Evropa'', prenosi RTS.

Na samitu se očekuje i prisustvo predsednice Moldavije Maje Sandu, predsednika Crne Gore Jakova Milatovića, premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, predsednika Severne Makedonije Steve Pendarovskog, predsednice Kosova Vjose Osmani, kao i predsednice Saveta ministara Bosne i Hercegovine Borjane Krišto.

Zvanični prijem počeće u 11 sati, u Kongresnoj palati, a domaćin samita je premijer Albanije Edi Rama. Na poziv Rame, prisustvovaće i predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji je juče stigao u Tiranu i ovo će mu biti prva poseta Albaniji. Očekuje se da će se razgovarati o ratu u Ukrajini i njegovim posledicama.

Samit se održava pod visokim merama bezbednosti, a na održavanju reda i bezbednosti skupa biće angažovano preko 1.600 pripadnika policijskih snaga. Dan kasnije, u četvrtak, u Kongresnoj palati se održava Regionalni samit o planu rasta i konvergencije, na kojem će se razgovarati o evrointegracijama regiona i sprovođenju Plana rasta za Zapadni Balkan.

Predviđeno je da se održe dve plenarne sesije, koje su posvećene postepenom uvođenju jedinstvenog tržišta i sprovođenju Plana rasta. Samitu će prisustvovati i komesar Evropske unije za proširenje i susedstvo Oliver Varhelji.

Plan rasta za Zapadni Balkan predviđa finansijsku podršku od šest milijardi evra, od kojih su dve milijarde bespovratni grantovi, a četiri milijarde povoljni krediti koje daje EU, a cilj je da se podstakne ekonomski rast regiona i ubrza socio-ekonomsko usklađivanje.

Plan se odnosi na period od 2024. do 2027. godine i predviđa da svaka vlada zapadnobalkanske šestorke dobije određenu sumu novca na svakih šest meseci, zavisno od reformi koje je sprovela u tom periodu.

Lideri Zapadnog Balkana su o Planu rasta u januaru u Skoplju razgovarali sa zvaničnicima EU i SAD, kada je održan susret "Zapadni Balkan i EU".