Ambasador Aleksandrovič: Beograd da osudi odluku Putina, Ukrajina priznaje celovitost Srbije sa Kosovom

Oleksandr Aleksandrovič
Izvor: N1 Info

Odlazeći ukrajinski ambasador u Srbiji Oleksandr Aleksandrovič je povodom trenutne krize u Ukrajini rekao da samo jak otpor može zaustaviti ruskog predsednika u njegovoj nameri, a od Srbije očekuje da osudi odluke ruskog predsednika, prenosi N1.

Govoreći o Srbiji i njenom odnosu prema trenutnoj krizi, on je rekao da očekuje da Srbija osudi jučerašnju odluku Putina i Ruske federacije.

„Sve je mirno i bezbedno na neokupiranoj teritoriji Ukrajine. Želim da se složim sa izjavom predsednika Vučića koji je rekao da se ovim dešavanjima stvarno ruši kompletna politička i bezbednosna arhitektura u svetu. Dodao bih da je Ruska Federacija jedina država koja ruši tu bezbednosnu arhitekturu“, naveo je on.

Podseća da od 1994. godine i Budimpeštanskog memoranduma Rusija ima jasnu obavezu da "nikada neće koristiti svoju snagu protiv političke nezavisnosti Ukrajine" i da "neće koristiti bilo koje oružje protiv Ukrajine".

"Rusija je više puta prekršila tu obavezu", istakao je Aleksandrovič.

Slaže se sa ocenom predsednika Ukrajine Zelenskog da se radi o "ruskoj agresiji", kao i da ne postoji ono što se u međunarodnoj zajednici naziva "ukrajinska kriza" i "građanski rat".

"Još 2016. godine je Međunarodni krivični sud jasno propisao da između Ruske federacije i Ukrajine postoji oružani sukob. Sve naše tegobe i 15.000 ubijenih Ukrajinaca dolazi od Ruske Federacije ", napomenuo je Aleksandrovič.

Ukrajina bila protiv bombardovanja Srbije

Ocenjuje da se ne mogu upoređivati situacije od pre 20 godina na Balkanu i sada u Ukrajini, kao što se to često radi u medijima u Srbiji.

"Razumem da je to ponekad teško Srbima da shvate, kada ste doživeli tužno iskustvo bombardovanja, ali i tada je Ukrajina bila protiv bombardovanja. Ali, nemojmo upoređivati te dve situacije.  U ovom slučaju, agresor je samo jedna zemlja, a to je Ruska Federacija", ističe ambasador Ukrajine.

Konstatuje da Ukrajina ima široku međunarodnu podršku i da njen teritorijalni integritet podržavaju brojne zemlje širom sveta. Međutim, naglašava da Ukrajina mora da pruži otpor, jer procenjuje da se Rusija neće zadovoljiti sadašnjom situacijom.

On je naveo i da je Ukrajina i njena vojska spremna da se odbrani.

"To je zato što smo na svojoj zemlji i nemamo drugog rešenja. Naravno da nećemo rat, ali na svojoj teritoriji smo i ne možemo da spustimo ruke i ne radimo ništa. Ako se tako ponašamo, desiće se pravi genocid", kazao je Aleksandrovič.

Govoreći o Srbiji i njenom delovanju, on se zahvalio predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću koji je više puta ponovio da Srbija poštuje suverenitet i teritorijalni integritet Ukrajine, kao što Ukrajina priznaje celovitost Srbije uključujući Kosovo.

"Ali, važno je napraviti i drugi korak jer jučerašnji potez predsednika Rusije Vladimira Putina je direktno protiv suvereniteta i teritorijalne celovitosti Ukrajine. I zato Ukrajina i ukrajinski narod očekuju da Srbija osudi jučerašnji potez Ruske Federacije", rekao je ambasador Ukrajine.