Ambasador Gendler: U Prištini će uskoro biti otvorena izraelska ambasada

Izrael
Izvor: Koha ditore

Ambasador Izraela u Tirani Noah Gal Gendler poručio je da je svaki sporazum između Kosova i Srbije veoma pozitivan, jer može da reši probleme koji postoje na Balkanu već dugi niz godina, prenosi TV Kljan Kosova.

“Mi to cenimo i podržavamo. Činjenica da je Izrael deo njega takođe nam je veoma važna, jer su obe države, Kosovo i Srbija, obećale i potpisale, da će se njihova ambasada nalaziti u Jerusalimu. U slučaju Srbije, iz Tel Aviva u Jerusalim, i u slučaju Kosova koje će otvoriti svoju ambasadu u Jerusalimu i za nas je to veoma važan razvoj događaja“, rekao je izraelski ambasador.

Upitan kada se očekuje priznanje između Izraela i Kosova, on je naglasio da bi to trebalo da se dogodi u narednim nedeljama.

"Biće uskoro, to je moje mišljenje, ali još nema datuma", rekao je on.

Izraelski diplomata u Albaniji naglasio je da će Izrael za kratko vreme otvoriti ambasadu u Prištini, ali prema njegovim rečima, to se neće dogoditi odmah nakon priznanja, zbog procedura Ministarstva spoljnih poslova.

Na pitanje novinara da li ambasada u Tirani može do tada pokrivati Kosovo, on ne isključuje takvu opciju, pa čak i smatra logičnim.