Afrim Hoti: Priznanje od Izraela jača međunarodnopravni subjektivitet Kosova

Afrim Hoti
Izvor: Koha ditore

Profesor međunarodnog prava Afrim Hoti rekao je da će priznanje Kosova od Izraela uticati na jačanje međunarodnopravnog subjektiviteta Kosova, prenosi Koha.

U intervju za KTV Hoti je rekao da je zahvaljujući tome Kosovo steklo međunarodnu pažnju jer je, kako je rekao, izraelski lobi veoma jak.

Dodao je da bi uspostavljanje ambasade u Jerusalimu moglo imati mnogo protivrečnosti.

„To sa  formalizacijom izraelske prestonice je stvar odluke suverenih vlasti, odlučili su da ga proglase svojim glavnim gradom, iako je to u suprotnosti sa međunarodnim konvencijama. Iz konteksta Kosova može se posmatrati u pozitivnom aspektu, jer nije na nama da se mešamo u unutrašnje stvari, već je važno da Kosovo dobije priznanje od tako važne države", rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, pitanje odlučivanja o priznavanju pitanje je balansa između dobrih i negativnih stvari koje mogu da uslede.

Hoti je rekao da kad bi okolnosti bile pozitivne i da Kosovu ne treba priznanje od Izraela, bilo bi besmisleno to uraditi pod ovim uslovima.

Prema njegovim rečima, druge države treba da imaju razumevanja.

„Imaćemo negativne efekte, reakcije arapskih zemalja, jer su neke od njih tradicionalni prijatelji Srbije. Na osnovu toga je ispravna odluka posebno kada je podržavaju SAD. Pokreti i promene vlasti u Izraelu i SAD su uobičajeni, ali moramo biti spremni na ove promene. Male države poput Kosova nemaju komfor da biraju vlade u suverenim državama“, rekao je Hoti.

Dodao je da SAD neće dozvoliti manipulacije, niti Srbiji da izbegne svoje obaveze prema SAD-u.

„Naše vlasti su bile upoznate o priznavanju Izraela. Preseljenje ambasade je političko i moglo bi dovesti do vin-vin situacije. Na prvom mestu dobija Donald Tramp, zatim Izrael, jer jedna muslimanska država otvara ambasadu, ali dobija i Kosovo“, rekao je Hoti.

Prema njegovim rečima, ako  sledi dosadašnju praksu kosovska diplomatija u ovome neće uspeti.

Kaže da je bilo nekoliko veoma važnih argumenata koje je trebalo predstaviti međunarodnoj zajednici i pretvoriti ih u pobede, ali oni nisu ostvareni.

Hoti kaže da Kosovo ima krhke odnose sa EU, jer se Kosovo i dalje posmatra kao poseban slučaj.

Ali, kako je rekao, strateški je interes Kosova da održi dobre odnose sa zemljama EU.

„Kosovo takođe mora da preuzme na sebe i rizik jer su i EU i arapske zemlje stagnirale u priznanju Kosova. Ni u kom trenutku ne smemo da ugrozimo odnose sa Sjedinjenim Državama, ali to ne znači da moramo da prihvatimo sve što nam se nudi”, rekao Hoti.

Kaže da ako je na dnevnom redu bila tačka za uzajamno priznavanje i Srbija je imala priliku da je ukloni, onda je Kosovo moglo ukloniti tačku za Gazivode.

Hoti je rekao da Kosovo nije iskoristilo manevarski prostor, dodajući da su imali priliku da se vrate sa većim uspehom.

„U političkom smislu jeste pobeda, pre svega, priznanje od Izraela. Pored toga, Kosovo je imalo koristi od međunarodne pažnje usmerene na nju, jer je izraelski lobi veoma jak. Na osnovu toga, zvanični stav izraelskih vlasti da priznaju Kosovo ojačaće međunarodnopravni subjektivitet. U ekonomskom smislu takođe možemo imati koristi“, rekao je on.

Kaže da negativni elementi mogu doći iz muslimanskog sveta. Prema njegovim rečima, odnosi sa Turskom neće biti narušeni.

„Priznanje od Izraela postalo bi još snažnije ako se ostvari uzajamno priznanje sa Srbijom“, rekao je Hoti.