Ambasador Stevanović: Rusi i Ukrajinci bratski narodi, gubitak svakog života je tragedija

Nemanja Stevanović
Izvor: Kosovo Online

Republika Srbija najiskrenije žali zbog svega što se događa na istoku Evrope. Rusija i Ukrajina su za Republiku Srbiju prijateljske države, a srpski narod Ruse i Ukrajince smatra bratskim narodima. Gubitak života svakog čoveka u Ukrajini doživljavamo kao istinsku tragediju, rekao je Nemanja Stevanović, stalni predstavnik Srbije pri Ujedinjenim nacijama na 11. hitnom specijalnom zasedanju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija.

Republika Srbija, naveo je Stevanović, privržena je poštovanju načela teritorijalnog integriteta i političke nezavisnosti država, kao jednog od osnovnih principa međunarodnog prava sadržanog u Povelji Ujedinjenih nacija i Završnom aktu iz Helsinkija (1975), kojim se garantuje pravo država na nepovredivost granica.

„Kao što je posvećena očuvanju suverenosti i celine svoje teritorije, Republika Srbija se isto tako zalaže za poštovanje teritorijalnog integriteta drugih suverenih država, te je, bez obzira na to što nije saglasna sa svim formulacijama sadržanim u rezoluciji, glasala u prilog“, pojasnio je Stevanović stav Srbije koja je podržala rezoluciju kojom je osuđen napad na Ukrajinu. 

Stevanović je ukazao na preambularni paragraf 13 i podsetio da se prvi napad na suverenu državu na tlu Evrope nakon Drugog Svetskog rata dogodio ne tako davno, 1999. godine, napadom 19 država na tadašnju Saveznu Republiku Jugoslaviju, primarno na Republiku Srbiju.

„Tada je izostala adekvatna reakcija ove uvažene institucije na flagrantno kršenje Povelje UN. Bez obzira na to što još uvek oseća posledice grubog kršenja osnovnih principa međunarodnog prava od strane drugih, Srbija od tih principa ne odustaje ni danas. Republika Srbija će nastaviti da se zalaže za prestanak sukoba uz očekivanje da strane ulože dodatne napore da putem dijaloga dođu do postizanja diplomatskog rešenja i stvaranja uslova za mir. Srbija će pružiti svaku vrstu humanitarne pomoći ugroženom stanovništvu Ukrajine, ostajući posvećena miru i doslednom poštovanju međunarodnog prava“, rekao je Stevanović.