Vučić: Srbija se na sednici UN pridružila osudi napada na Ukrajinu

<blockquote class="instagram-media" data-instgrm-captioned data-instgrm-permalink="https://www.instagram.com/p/CaZ62UUMgKN/?utm_source=ig_embed&amp;utm_campaign=loading" data-instgrm-version="14" style=" background:#FFF; border:0; border-radius:3px; box-shadow:0 0 1px 0 rgba(0,0,0,0.5),0 1px 10px 0 rgba(0,0,0,0.15); margin: 1px; max-width:540px; min-width:326px; padding:0; width:99.375%; width:-webkit-calc(100% - 2px); width:calc(100% - 2px);"><div style="padding:16px;"> <a href="https://www.instagram.com/p
Izvor: Instagram

Srbija se danas na sednici Generalne Skupštine Ujedinjenih nacija pridružila osudama napada na Ukrajinu, saopštio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je pojasnio da se u tekstu rezolucije ne pominju bilo kakve sankcije.

"Mi smo rekli da to nije prvi napad na teritoriji Evrope, mi to nismo mogli ni smeli zbog istorije da prećutimo. U tekstu se ne pominju bilo kakve sankcije, ali svakako sa naše strane je veoma važno da osudimo urušavanje teritorijalnog integriteta bilo koje zemlje“, rekao je Vučić.

Od petka, kako je rekao, dogodile su se brojne promene i svet je postao drugačiji.

"Bukvalno ništa nije isto, sve ono što smo živeli do juče ne liči na ono kroz šta prolazimo danas. Dogodile su se tektonske promene. Srbija se nalazi u izuzetno teškoj situaciji i danas više nego ikada ima manje razumevanja za našu poziciju bilo gde u svetu“, poručio je srpski predsednik.

On je naveo i da su svega četiri zemlje bile protiv osude Rusije u UN - Severna Koreja, Belorusija, Sirija i Eritreja. Protiv je bila i Rusija.

Upitan kakvu reakciju očekuje od Kremlja nakon glasanja na Generalnoj skupštini UN, Vučić je rekao da je Srbija jedina zemlja u Evropi koja nije uvela sankcije Rusiji.

"Ako su naši ruski prijatelji ljuti na nas, onda šta da radim. A naša pozicija ni za tri, četiri ili pet dana neće biti bolja. Zato što niko neće da razume, ni da sluša o 1999. godini, o Kosovu. To je za njih završena priča", naveo je Vučić.