Ambasadorka Francuske: Na Beogradu i Prištini je da se dogovore, formiranje ZSO ne znači stvaranje druge Republike Srpske

Mari-Kristin Butel
Izvor: Telegrafi

Ambasadorka Francuske na Kosovu Mari Kristin-Butel rekla je u intervjuu za Gazetu ekspres da formiranje ZSO ne znači stvaranje druge Republike Srpske, da je na Beogradu i Prištini da se dogovore oko konačnog sporazuma, kao i da smatra da će se to dogoditi u periodu od 2022 do 2024. godine.

Kristin – Butel je rekla da Francuska nastavlja da bude posvećena pitanju dijaloga Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kao i da je to pokazala organizovanjem dva samite 2019. i 2020. godine zajedno sa Nemačkom i istakl ada je ta zemlja uvek spremnaa da radi u tom pravcu, kada se  Srbija i Kosovo obavežu na sprovođenje potpisanih sporazuma i pruže konkretne dokaze o svojoj volju da unaprede dijalog.

"Dijalog nema alternativu - to je pitanje bezbednosti i prosperiteta za Kosovo i Srbiju, za region i za Evropu u celini. Uverena sam da su sve strane toga potpuno svesne", rekla je ona.

Upitana da prokomentariše da li treba osnovati ZSO i da li postoji bojazan da ona postane Republika Srpska, Kristin – Butel kaže da je Kosovo preuzelo obavezu da sprovodi postignute sporazume, kao i da dva potpisana sporazuma ostavljaju dosta prostora kosovskim vlastima da utvrde pravni okvir, status i način funkcionisanja ovog entiteta.

"Već od ovih vlasti i samo od njih se očekuju da daju predloge u vezi s tim. Ali, nikako se ne radi o narušavanju pravilnog funkcionisanja kosovskih institucija, niti o stvaranju nove Republike Srpske", rekla je ambasadorka.

Govoreći o tome kako bi konačni sporazum Beograda i Prištine trebalo da izgleda i da li on uključuje promenu granica Kristin – Butel kaže da bi taj sporazum trebalo da bude rezultat pregovora Kosova i Srbije i da je na stranama da odrede njegov sadržaj prema tačkama oko kojih mogu da se dogovore, a sve sa ciljem da bude sveobuhvatan i pravno obavezujući.

Na pitanje da li smatra da nedostatak roka za postizanje sporazuma dovodi do zastoja, ona kaže da će posle aprilskih izbora biti određen dvogodišnji period koji će Kosovo i Srbija morati da iskoriste da postignu dogovor pre evropskih izbora 2024. i izbora na Kosovu 2025. 

"Nije potrebno postaviti rokove da shvatite da kada se ukaže takva prilika, treba da je iskoristite i učinite sve što možete da postignete rezultat", rekla je Kristin – Butel.

Kada se radi o viznoj liberalizaciji Kosova ona ističe da Francuska jeste jedna od zemalja koja ima rezervu prema tom procesu, pre svega zbog rizika, odnosno migracija do kojih bi moglo da dođe.

"Zbog toga je važno da Kosovo pokaže da su sprovedene konkretne mere da se ovi rizici stave pod kontrolu i da su postignuti opipljivi rezultati, kako u pogledu sprečavanja ilegalne migracije, tako i u borbi protiv korupcije i teškog kriminala", rekla je ona.