Kosovo - najveća podrška rukovodstvu SAD, sledi Poljska, pa Albanija

Džo Bajden
Izvor: Kosovo Online

Građani Kosova su oni koji najviše podržavaju američko rukovodstvo, pokazalo je istraživanje koje je nedavno sproveo „Galup”. Čak 84 odsto ispitanih stanovnika Kosova podržava američko rukovodstvo, dok mu se protivi samo šest procenata, dok je 10 odsto njih odbilo da se izjasni.

Istraživanje, međutim, beleži i pad podrške građana Kosova vođstvu Džozefa Bajdena, za šest odsto u odnosu na prošlogodišnji izveštaj, prenela je Koha.

Posle Kosova, kako podaci pokazuju – najveće pristalice rukovodstva SAD su Poljaci sa 73 odsto podrške, dok je na trećem mestu Albanija, čijih 63 odsto ispitanih je izrazilo podršku liderima SAD.

Kada je reč o regionu, ostale države manje podržavaju američko vođstvo - u Severnoj Makedoniji 37 odsto njih, u Crnoj Gori 30, a u Srbija 10 procenata.

Istraživanje pokazuje i da SAD imaju podršku oko 41 odsto na globalnom nivou, što je manje nego 2021. godine kada je Bajden zauzeo presedničku funkciju.

Nemačka je sedmu godinu zaredom bila na vrhu po poverenju sa podrškom od 46 odsto.

Anketa je sprovedena prošle godine, a podaci su prikupljeni od građana u 130 zemalja, koji su odgovarali o liderstvu u SAD, Nemačkoj, Kini i Rusiji.