Tahiri: Kurti je antiamerikanac, njegov dolazak na čelo Kosova katastrofa

Edita Tahiri
Izvor: Ekonomia Online

Bivša glavna pregovaračica Kosova u dijalogu Beograda i Prištine Edita Tahiri rekla je da je premijer Kosova Aljbin Kurti antiamerički nastrojen, prenosi Reporteri.

Ona je to kazala komentarišući loše odnose između Vlade Kosova i SAD.

"Kurti je bio antiamerički nastrojen otkako je stvoren Pokret Samoopredeljenje. Da, Kurti je antiamerikanac. I on je uspeo da svoje militante učini antiameričkim“, rekla je Tahiri.

Kurtijeve izjave da su SAD saveznik Kosova, nazvala je populističkim, a njegovu politiku smatra detinjastom.

"Ako želite da zaštitite suverenitet svojim institucijama, kada je zemlja ugrožena kao što se desilo napadom u Banjskoj, nemojte tražiti pomoć od SAD. Kurtijeva politika je detinjasta i njegov dolazak na čelo Kosova je katastrofa“, rekla je ona na TV 1.

Visoki američki zvaničnici su poslednjih dana kritikovali Vladu Kosova što je ignorisala američki zahtev za odlaganje odluke za sprovođenje uredbe Centralne banke Kosova.

Pomoćnik američkog državnog sekretara za Evropu i Evroaziju Džejms O'Brajen izjavio je u utorak da SAD možda neće tretirati Kosovo kao partnera ako donosi odluke bez konsultacija sa njim, nakon odluke o zabrani dinara.

U međuvremenu, juče je američki ambasador u Prištini Džefri Hovenijer na konferenciji za novinare ponovio poziv Kosovu da odloži odluku o dinaru.