Amerika poslala izveštaj vladama Srbije i Kosova o Gazivodama

Jezero Gazivode
Izvor: © Kosovo Online

Ambasade SAD u Prištini i u Srbiji podnele su danas izveštaj Odeljenja za energetiku SAD o upravljanju vodama jezera Gazivode Vladama Kosova i Srbije, ispunjavajući jednu od obaveza iz Vašingtonskog sporazuma, od 4. septembra, saopštila je američka ambasada u Prištini, na svom tviter nalogu.

U tački 7 sporazuma, koji su u Beloj kući prošlog septembra odvojeno potpisali srpski predsednik Aleksandar Vučić i tadašnji premijer Kosova Avdulah Hoti, kaže se da će obe strane sarađivati sa Ministarstvom energetike SAD i drugim odgovarajućim telima američke vlade na izradi studije izvodljivosti za potrebe deljenja jezera Gazivode/Ujmani, kao pouzdanog izvora snabdevanja vodom i energijom. 

Preporuke koje je dalo Odeljenje za energetiku SAD odnose se na nadogradnju vodne infrastrukture, formiranje komisije ili odbora za reku Ibar koja bi podržala diskusiju dveju strana o mogućnostima upravljanja vodnim resursima, primenu Sistema za merenje, praćenje i kontrolu (SCADA) sistema Gazivoda, kao i na poboljšanje predvidljivosti vodosnabdevanja.

 

Miodrag iz Peći
23. Jun 2021.
U nekim ranijim komentarima kolega Albanac je napisao da Ibarski Kolašin i Mokra Gora pa i Miteovica, Zvečan i Leposavić nikada nisu bili albanski ni otomanski Sandžak već uvek Srpski ali zbog Jezera Gazivode su 1957.god pristali sa Trampom za Bujanovac i Preševo. I tako iz srpske reke Ibar i jezera koje se prostire 1/3 na srpskoj teritoriji i 2/3 na teritoriji srpske opštine Zubin Potok koristi isključivo Albancima sa KiM a nikako Srbima. Evo 23 godine kosovski Albanci kradu vodu i električnu energiju i tako oteli oko 2-3 milijarde evra. Zbog Jezera Gazivode neće da usvoje ZSO jer bi tako malena, vtnički čista srpska naplaćivala vodu za piće Prištevcima, za hlađenje TMT Obilić i navodnjavanje Kosovske Doline. Sistemom Ibar - Lepenac svu vodu odvode na Kosovo a prema Srbiji ide zatrovana voda iz Trepčinih olovnih jalovišta.
Potpusali smo sporazum u Vašingronu i Ameri vidim rade ali oni nemaju pojma da je jezerom oterano preko 30.000 Srba. Da je potopljena zadužbina Jelene sv. Angele Anžujske sa zvonikom i zvonom najvećim u tadašnjoj evropi. Doduše manastir u kojoj se Angela upokojila sa istovetnim zvonikom je bila u Albaniji u Skadru su srušili.
Ameri gledaju svoj interes i tu će se ponašati kao kolonista da srpsku vodu iz srpskih reka i jezera. Zato trebamo izgraditi prevodnicu kod Ribarića skrene u kanal Ibar-Raška-Ibar i tako imati adut i tako kontrolisati albanske i američke apetite.