Analitičari: Kosovu preti novi paket kaznenih mera EU ako se ne odloži odluka o zabrani dinara

Vlada Kosova
Izvor: Kosovo Online

Neuvažavanje zahteva međunarodnih saveznika da se odluka o zabrani dinara na Kosovu odloži može doneti nove kaznene mere Evropske unije protiv Kosova, upozoravaju politički analitičari, prenosi Kosovo pres.

Kako kažu Kosovo do sada nikada nije dostizalo svoje ciljeve donošenjem jednostranih odluka, već u koordinaciji sa međunarodnim partnerima i saveznicima.

Međuti, iz vladajuće stranke Samoopredeljenje ističu da novih kaznenih mera od strane EU zbog odluke CBK neće biti i da bi što pre trebalo ukinuti i postojeće mere koje su na snazi.

Politički analitičar Arbnor Sadiku kaže da se na osnovu insistiranja Evropske unije i SAD da se odluka o zabrani dinara odloži, može zaključiti da Kosovo mnogo rizikuje i da bi neposlušnost mogla dovesti do novog paketa sankcija.

Isto tako, analitičar Arton Demhasaj kaže da postoji tendencija EU da pooštri kaznene mere prema Kosovu, zbog odluke CBK o dinaru, ali poslanik Samoopredeljenja Driton Hiseni tvrdi suprotno.

Nakon oštrih reakcija iz međunarodne zajednice, CBK je pre nekoliko dana izradila novi plan i prelazni period, koji bi mogao da potraje do tri meseca, za lakše sprovođenje efekata uredbe za gotovinsko poslovanje.

U međuvremenu, transport dinara na Kosovo je i dalje zabranjen.

CBK je saopštila da je preduzela niz mera pomoći za kosovske Srbe u četiri severne opštine, uključujući otvaranje besplatne telefonske linije (0800-222-55), e-mail za žalbe, kao i namenski broj na "Viberu''