Analitičari: Kurti nije spreman da formira ZSO

Bilbordi ZSO
Izvor: Kosovo Online

Analitičari Škeljzen Gaši i Beljgzim Kamberi saglasni su da kosovski premijer Aljbin Kurti nije spreman za formiranje Zajednice srpskih opština te da, iako je prihvatio sporazum u Ohridu, a samim tim i osnivanje ZSO, odugovlači sa nacrtom statuta Zajednice i tako "kupuje vreme", prenosi Gazeta ekspres.

Iako Aljbin Kurti kaže da želi primenu svih tačaka sporazuma o normalizaciji sa Srbijom i to "bez uslova", što podrazumeva i formiranje ZSO, Gaši tvrdi da kosovski premijer zapravo ne iskazuje bezuslovnu spremnost za formiranje Zajednice.

"Premijer Kosova ne izražava spremnost da se formira Zajednicu opština sa većinskim srpskim stanovništvom bezuslovno. Naprotiv", rekao je Gaši.

Beljgzim Kamberi iz Instituta za društvene politike kaže da je Kurti prihvatio osnivanje Zajednice prilikom prihvatanja Sporazuma od 27. februara, na osnovu francusko-nemačkog predloga, a potom i njegovog aneksa sa sastanka u Ohridu 18. marta.

Dodaje da je Kurti sam potvrdio da taj tekst sadrži ZSO.

Prema Kamberiju, iako je Kurti prihvatio Zajednicu, on kupuje vreme izbegavajući pisanje nacrta statuta.

"Premijer je prihvatio osnivanje Zajednice, ali sada ne predlaže nacrt statuta, verovatno pokušavajući da dobije na vremenu ili da promeni 'okvir' Zajednice u pravcu 'hrvatskog modela', što je njegova vizija ZSO", kazao je Kamberi.

Podseća da postoji međunarodni konsenzus da okvir unutar kojeg bi Zajednica trebalo da se osnuje obuhvata sporazume iz 2013. i 2015. godine, odluku Ustavnog suda i pismo Federike Mogerini, a ne treba zaboraviti ni američki stav da Zajednica treba da bude koordinacija postojećih nadležnosti koje imaju opštine.

"Ništa ne sprečava premijera Kurtija da uključi elemente svoje vizije u nacrt statuta. Jasno je da je cilj da se buduća Zajednica uklopi u okvir dogovora iz 2013. i 2015. godine i odluke Ustavnog suda Kosova, što podrazumeva više od 'hrvatskog modela', ali i manje od zahteva predsednika Srbije i Srpske liste na Kosovu", dodao je Kamberi.