Analitičari: MSP da započne lobiranje za članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama 

Vašington, Bela kuća, sporazum
Izvor: Facebook

Još nije poznato da li će se vlada Aljbina Kurtija pridržavati Vašingtonskog sporazuma, prema kojem je Kosovu zabranjeno prijavljivanje za članstvo u međunarodnim organizacijama na period od godinu dana, piše Kosovo pres.

Jednogodišnji moratorijum završava se u septembru ove godine, što, kako navodi taj medij, omogućava Kosovu da od ovog meseca podnese zahtev za članstvo u međunarodnim otganizacijama.

Ministarstvo spoljnih poslova nije najavilo da li će početi pripreme za prijavljivanje u međunarodnim organizacijama.

Stručnjaci za međunarodno pravo apeluju na kosovske institucije da što pre započnu proces lobiranja, kako bi se Kosovo pre nove godine moglo pridružiti bilo kojoj od međunarodnih organizacija, nakon jednogodišnjeg moratorijuma na to pitanje.

Univerzitetski profesor Afrim Hoti kaže da pre donošenja konačne odluke, mora da se preduzme niz akcija i aktivnosti koje moraju da ubede države da podrže članstvo Kosova u međunarodnim organizacijama.

"Odgovorna vlada, država koja na svom dnevnom redu ima članstvo u međunarodnim organizacijama treba da donese odluke,  smatram da apsolutno nemamo vremena, možda i kasnimo jer to ne počinje određenim datumom, to je trajan proces održavanja kontakata i stvaranja uverenja da države treba da podrže Kosovo da član međunarodnih organizacija. Mislim da nemamo vremena za gubljenje, treba započeti što pre lobiranje u nadi da ćemo nakon isteka moratorijuma imati konkretnu prijavu i pre nove godine dobiti članstvo", rekao je Hoti.

Predstavnik Grupe za pravne i političke studije Arber Fetahu kaže da Kosovo ne treba da ponavlja greške iz prošlosti, već treba da podnese prijavu za organizacije za koje zna da ima podršku. Prema njegovim rečima, postoji niz organizacija u koje Kosovo ima veću šansu za članstvo, poput Svetske zdravstvene organizacije.

"Nemamo luksuz da imamo fijasko članstva u međunarodnim organizacijama. Uzimajući u obzir spoljnopolitički kontekst Kosova, posebno u dijalogu sa Srbijom, na osnovu kojeg svaki naš pokušaj za članstvo u međunarodnim organizacijama, osuđen na neuspeh bez odgovarajućeg planiranja", rekao je Fetahu.

Predstavnik "Demokratije Plus" Emir Abraši kaže da Kosovo treba da poštuje Vašingtonski sporazm, pa i po pitanju članstva u međunarodne organizacije ukoliko ga se i Srbija pridržava. Prema njegovim rečima moratorijum, koji ističe u septembru, ne sprečava vladu u lobiranju za članstvo Kosova u nekim od međunarodnih organizacija.

"Moratorijum ističe vrlo brzo, ne bi bilo dobro da budemo strana koja krši obaveze proizašle iz Vašingtonskog sporazuma. Međutim, ako je istina ono što se dogodilo u Beogradu, da je predsednik Aleksandar Vučić pocepao sporazum i ako se Srbija ne pridržava sporazuma, to ne treba da čini ni Kosovo.  Međutim, to se mora učiniti u punoj koordinaciji sa našim saveznicima", rekao je Abraši.

Bivši kosovski premijer Avdulah Hoti i predsednik Srbije Aleksandar Vučić potpisali su 4. septembra 2020. godine ugovor o ekonomskoj normalizaciji u Beloj kući, u prisustvu predsednika Sjedinjenih Država Donalda Trampa.

Sporazum sadrži nekoliko tačaka kojih su obe strane dužne da ga se pridržavaju, a jedna od njih kaže da će Kosovo primeniti jednogodišnji moratorijum na zahteve za članstvo u međunarodnim organizacijama.