Analitičari: Pretnja od buđenja terorističkih ćelija realna, nerešeno kosovsko pitanje im pogoduje

Isis Teroristi
Izvor: Profimedia

Povodom izveštaja italijanskih obaveštajnih službi da na Balkanu postoji najmanje 20 džihadističkih ćelija, među kojima se izdvaja grupa "Balkanski lavovi", čija je "glava" na Kosovu, a "ispostave" u Albaniji i Severnoj Makedoniji, stručnjaci za bezbednost upozoravaju da je pretnja od njihovog aktiviranja realna i ukazuju da im nerešeno kosovsko pitanje pogoduje, prenosi Pink.

Bezbednosni stručnjak Darko Obradović naveo je da su italijanske bezbednosne službe već imale iskustva sa hapšenjem ogranaka ove ćelije koja je deo ISIS-a.

"Iz Albanije je izručena žena upravo Italiji zbog vrbovanja i regrutovanja za ISIS. Isto je tako u Italiji uhapšena Albanka koja je bila dovedena u vezu sa Kutimom Feuzuljajem koji je učestvovao u napadu na Beč 2021. godine. Imate i nekoliko zloglasnih pripadnika ISIS-a iz Severne Makedonije i sa Kosova”, naveo je Obradović.

Kako je dodao, u epidemiji terorističkih napada od 2000. godine Italija je relativno dobro prolazila.

“Da bi se reklo da postoji teroristička pretnja mora da postoji motivacija, odnosno radikalizacija, to su ekstremni sadržaji. Ne zalazim po onim objektima gde se ispoveda islam, ali verujem da naše službe znaju šta 'drže na policama' , istakao je Obradović.

Prema njegovim rečima, postojanje ljudi koji su nasilni ekstremisti i teroristi, koji su prošli obuku i dodatno su radikalizovani jeste indikator koji pokazuje da je pretnja verovatna i moguća.

“Jedan od ciljeva koji može pogodovati terorističkoj pretnji jeste nerešen status Kosova. Oni koji su došli iz ISIS-a Kosovo vide kao kalifat, a nestabilnost na Kosovu kao šansu za svoje operacije”, naveo je Obradović.

Stručnjak za bezbednost Miroslav Bjegović je govoreći o navodima italijanskih obaveštajaca da na prostoru Balkana postoji 20 terorističkih ćelija, naveo da bi se odmah moglo postaviti kontrapitanje - zašto nisu dislocirane.

“Zašto nisu rasturene, uništene, rasformirane od strane sistema bezbednosti, pa samim tim i italijanske obaveštajne službe, koja ima poprilično iskustvo u borbi protiv terorizma”, naveo je Bjegović.

Kako kaže, te terorističke ćelije nazivaju "Balkanski lavovi" jer su prvenstveno sa prostora BiH i Kosova, odlazili su na prostor Sirije i Irana, a procene su da se oko polovina vratila.