Analitičari: Sukob Ukrajine i Rusije mogao bi da utiče na stagnaciju dijaloga Beograda i Prištine

Brisel - dijalog - Vučić - Kurti
Izvor: Koha ditore

Ruska vojna agresija na Ukrajinu, pokrenuta pre nekoliko dana, mogla bi da utiče na stagnaciju dijaloga Beograda i Prištine, smatraju stručnjaci upućeni u proces dijaloga, prenosi Zeri.

Prema njihovim rečima, rat u Ukrajini odvlači pažnju međunarodne zajednice, što onemogućava napredak dijaloga i normalizaciju kosovsko-srpskih odnosa.

Univerzitetski profesor Artan Muhadžiri smatra da će kriza, kao što je trenutna u Ukrajini, nesumnjivo stagnirati kosovsko-srbijanski dijalog.

"Potpuno je očekivano da će dijalog Kosova i Srbije biti potpuno blokiran, sve dok ne dođe do promene intenziteta rata u Ukrajini, jer je sva energija EU usmerena na Ukrajinu, pa se to ne može očekivati. Nema pomaka u dijalogu Kosovo-Srbija", rekao je on.

Profesor diplomatije Valon Murtezaj u izjavi za Radio Kosova rekao je da će sukob Ukrajine i Rusije uticati na dijalog Kosova i Srbije, ali i da, kako kaže, Srbija i pored toga nije zainteresovana za konačan dogovor.

"Otvoreni frontalni rat, odnosno vatreni, odvratio bi evropsku i globalnu pažnju. Proces je za normalizaciju odnosa dve zemlje i naravno glavni problem je Srbija, koja trenutno nema spremnost da konkretizuje sveobuhvatan i konačan sporazum. Međutim, EU i SAD su zainteresovane za napredak", rekao je Murtezaj.