Analitičari: Uvrstiti referendum u Ustav Kosova da bi se građani izjasnili o ZSO

Miljazim Krasnići
Izvor: Bota Sot

Poznavaoci političkih prilika na Kosovu traže da referendum postane ustavna kategorija, jer smatrajunda bi taj mehanizam Vlada mogla da iskoristi u prcesu dijaloga sa Srbijom i odbacivanje ZSO, prenosi Ekonomija onlajn.

Analitičari smatraju da referendum namerno nije uvršten u Ustav Kosova kao način odlučivanja i da je to ozbiljan problem.

Univerzitetski profesor Miljazimi Krasnići rekao je da bi Kosovo, ukoliko se ZSO formira, imalo teške posledice, pa ne treba isključiti referendum kao mogućnost ukoliko Kosovo bude uslovljeno po ovom pitanju od Evropske unije.

„MIslim da bi u tom slučaju Vlada trebalo da traži druge mehanizme za delovanje, ako joj EU sužava prostor, a referendum je jedan od metoda. Jer bez obzira na to kako će se ovo pitanje rešiti, Kosovo će živeti sa posledicama formiranja ZSO, zato što će se to transformisati u međunarodno prihvaćen entitet i kao takav može imati kapacitet i legitimitet da blokira nezavisnost Kosova. Dakle, u tom slučaju ne treba isključiti referndum kao mogućnost", rekao je Krasnići.

Krasnići je dodao da je neuvrštavanjem referenduma u Ustav Kosova i "Kosovo ostalo bez stvarnih elemenata suvereniteta".

Politički analitičar Alj


binot Maljoku takođe ocenjuje da referendum nije unesen u Ustav zbog političkih okolnosti.

„Kosovo nema referendum kao kategoriju u svom Ustavu i ovo je problem koji ne bi trebalo da postoji. Ali, kao rezultat političkih okolnosti kao što je proces Ahtisarijevog plana, koji to ne predviđa, pa ni Ustav zemlje, ova ustavna kategorija ne postoji, a trebalo bi da postoji. Političko rukovodstvo na Kosovu treba da bude zainteresovano za način na koji će da primeni ovu ustavnu kategoriju, koja bi građanima dala mogućnost da se izjašnjavaju o stvarima koje su od interesa za njih“, rekao je Maljoku.