Krasnići: Albanci u "Preševskoj dolini" bi trebalo da imaju isti tretman kao Srbi na Kosovu

Elbert Krasnići
Izvor: Lajmi

Kosovski ministar za lokalnu samoupravu Elbert Krasnići smatra da bi Albanci u Preševu i Bujanovcu odnosno, kako kaže, u "Preševskoj dolini", trebalo da imaju isti tretman kao Srbi na Kosovu, prenosi Albanijan post.

Krasnići kaže da Kosovo ne samo u poređenju sa Srbijom, već i sa drugim zemljama u regionu, ima "širi spektar poštovanja i promocije vrednosti nevećinskih zajednica".

"Nivo većinskih prava na Kosovu se ne može porediti sa onima u Srbiji", rekao je Krasnići za Kosova pres i podsetio da je pre nedelju dana u pismu pozvao srpsku premijerku Anu Brnabić na sastanak kako bi razgovarali o modelima za manjine na Kosovu, a posebno za srpsku manjinu.

Takav poziv, prema njegovim rečima, rezultat je izjave Brnabićeve, koja je tvrdila da je Srbija model zemlje za garantovanje sloboda i prava manjinama, ističući Nacionalni savet manjina kao najbolji mehanizam za poštovanje prava nacionalnih manjina u Srbiji.

Kako navodi, možda bi takav model na koji je premijerka Srbije ponosna mogao da se koristi i na Kosovu za prava nacionalnih manjina, odnosno nevećinske zajednice.