Analitičari: ZSO je obaveza Kosova, ne treba gubiti vreme

Vlada Kosova
Izvor: Reporteri

Politički analitičari na Kosovu ocenili su da je formiranje Zajednica srpskih opština obaveza i da ne bi trebalo gubiti vreme, penosi RTK.

Za analitičara Fitima Muljolija, stav Kosova nije u redu ako šteti odnosima sa strateškim partnerima.

"Konkretan korak je slanje tog nacrta statuta Ustavnom sudu, za šta je premijer Kurti, nakon sastanka, izašao u javnost i rekao da je spreman da ga potpiše. Ne razumem Kurtijevo oklevanje, jer se traži osnivanje Udruženja, samo da bi se proces nastavio. Sada će biti potrebno vreme, dva-tri meseca u Ustavnom sudu, dva-tri meseca do dobijanja komentara, zato ne razumem ovo oklevanje i narušavanje odnosa sa strateškim partnerima za nešto što smo obećali da ćemo uraditi", naglasio je Muloli.

Osnivanje ZSO je posebna tema, kaže analitičarka Besa Luža i dodaje da nema razloga da se povezuje sa Savetom Evrope. Ona čak kaže da je Srbija izgubila pravo da traži Asocijaciju, jer je podržala Srbe da bojkotuju referendum.

"Ne znam šta mi kao kosovska strana možemo još da uradimo po tom pitanju, kada druga strana nije učinila ni najmanji korak po pitanju zakonskih procedura za preuzimanje legitimne vlasti u severnim opštinama, posle čega bi bilo potrebno da nastavi dalje sa Udruženjem. U normalnom procesu očekujemo glasanje u Komitetu ministara, ali i snažniju izjavu Kurtija koji obećava da će, čim se steknu uslovi, nastaviti dalje sa Asocijacijom", rekla je Luža.