Muhadžiri: Ako ne pošalje nacrt ZSO Ustavnom sudu pre maja, Kosovo rizikuje članstvo u SE

Artan Muhadžiri
Izvor: Kosovo Online

Ako se nacrt Zajednice srpskih opština ne pošalje Ustavnom sudu pre sastanka Komiteta ministara Saveta Evrope sredinom maja, Kosovo rizikuje da izgubi priliku za članstvo ove godine, smatra analitičar Artan Muhadžiri, piše Koha ditore.

Iako je kosovski premijer Aljbin Kurti nazvao nepravednim povezivanje pitanja članstva Kosova sa ZSO, politički stručnjaci smatraju da Asocijacija može biti odlučujuća stvar.

Artan Muhadžiri, ekspert za politička pitanja, kaže da ukoliko se ne ispuni zahtev međunarodnih saveznika, pitanje članstva Kosova možda neće biti stavljeno na dnevni red sastanka zakazanog za sledeći mesec.

"Bio bi politički, društveni i institucionalni užas za Kosovo ako izgubi ovu priliku zbog nečeg što je neophodno. Dakle, slanje nacrta Asocijacije Ustavnom sudu i početak rada na realizaciji Asocijacije su i obaveze i zahtevi, bez kojih neće biti moguće da Kosovo napreduje“, rekao je Muhadžiri.

Dodaje da Kosovo čekaju teške posledice ako se o to ogluši.

"Ako Kosovo ne uradi ono što naši saveznici i partneri traže, onda će za Prištinu biti na delu samo izolacija, blokada Kosova i nestanak svake vrste evropske perspektive za našu zemlju", naglašava.