Anđelković: Ako Rezolucija o Srebrenici bude usvojena, slede pokušaji razgradnje Republike Srpske

Zoran Baki Anđelković
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća KiM Zoran Anđelković ocenio je da bi, ukoliko u UN bude usvojena Rezolucija o Srebrenici, krenuo pokušaj razgradnje Republike Srpske i da bi na Saboru srpskog naroda trebalo pokazati jedinstvo i ojačati veze između Republike Srpske i Srbije, prenosi RTV.

"Ako bude usvojena rezolucija, treba ojačati veze između Republike Srpske i Srbije i vratiti se na pitanja koja su ranije bila na dnevnom redu, jedinstvo jezika, pisma, povezivanje ekonomije i svega što učvršćuje teritoriju i građane u RS i Srbiji. Videli ste da se i bez te rezolucije čini sve da se ukinu sve ingerencije koje RS ima po Dejtonu, a rezolucija će biti iskorišćena da se dalje napada srpski narod i RS", naveo je Anđelković za Tanjug.

Prema njegovom mišljenju, rezolucija će takođe biti iskorišćena da se mnoge intitucije i ovlašćenja prenose na Sarajevo što, napominje, nije u duhu Dejtona i mora da se spreči jer to čuva srpski narod u RS.

"Samo ako smo jedinstveni, ako zajedno nastupamo i ako ne posmatramo ovo kao neku vrstu problema samo za RS, možemo da očuvamo i srpski narod ali i RS jer je jasno da će iza usvajanja rezolucije krenuti pokušaj razgradnje RS. Videli ste da i bez te rezolucije se čini sve da se ukinu sve ingerencije koje RS ima po Dejtonu, a da će rezolucija biti iskorišćena da se dalje napada srpski narod i RS", naveo je on.

Odgovarajući na pitanje da li očekuje odlaganje glasanja o prijemu Kosova u Savet Evrope koje će najverovatnije biti 17. maja, Anđelković je rekao da očekuje da Francuska, odnosno francuski predsednik Emanuel Makron na osnovu posete koju je predsednik Srbije Aleksandar Vučić imao i objasnio sva pitanja koja su bila sporna, insistira na onim principima ili prvom izveštaju izvestiteljke za prijem Kosova u SE Dore Bakojani.

Prema njegovim rečima, ukoliko Grčka želi da očuva svoje dostojanstvo, onda je logično da i ona traži da se poštuje prvi izveštaj Dore Bakojani, i insistira na formiranja ZSO i rešavanju pitanje eksproprijacija na severu Kosova.