Anđelković: Bajdenova administracija neće pritiskati Prištinu

Dragomir Anđelković
Izvor: alo.rs

Amerika je već promenila politiku prema Srbiji i vratila se na retoriku pre Donalda Trampa, a to je da jednostrano podržava i Prištinu i Sarajevo, što će biti i zadatak novih amasadora SAD u regionu, izjavio je politički analitičar Dragomir Anđelković, prenosi Tanjug.

Prema njegovim rečima, SAD više ne pokušavaju ono što je radio Donald Tramp, da se nađe izbalansirani pristup.

"Otuda Amerika može da bude samo agresivnija, ali na to smo navikli i u prošlosti da je povremeno bila pozitivnija, a povremeno agresivnija, ali definitivno nije naklonjena prema nama", rekao je Anđelković.

Ističe da će novi američki ambasadori u regionu - u Beogradu, Prištini i Sarajevu, uneti "novi duh", ali i da je, ako se posmatra vreme koje su ti ambasadori proveli na svojim pozicijima, reč o redovnim, ne vanrednim promenama.

"Ono što će Amerika raditi u narednom periodu to je da će i dalje insistirati na centralizaciji BiH i da će pritiskati Srbiju da prihvati lažnu nezavisnost Kosova. S druge strane to ipak neće raditi previše agresivno, jer su i Amerikanci svesni da se svet promenio, danas imamo moćnu Kinu i Rusiju, a Srbija, u tom smislu, ima na koga se osloni, zbog toga Amerikancima nije potrebna nova zona sukoba na Balkanu. Tako da ćemo se igrati stare igre sa novim licima", rekao je Anđelković.

Na pitanje da li će SAD vršiti pritisak na Prištinu, Anđelković odgovara da Bajdenova administracija neće sigurno ozbiljno pritiskati Prištinu.

"Ona će to raditi retorički, ali suštinski neće. I Tramp je pokušao da ih pritisne, ali ni on nije mogao mnogo da uradi, jer su Albanci imali svoj jak lobi u Americi, oslanjali su se na demokratsku stranku koja je sada na vlasti", naveo je Anđelković.

Ističe da oni koji su uz pomoć albanskih glasova pobedili i dobili apsolutnu podršku Albanaca sigurno neće ići protiv interesa Prištine i Tirane.