Anđelković: Drama zbog liturgije u Prištini znak verske mržnje i odsustva pravnog sistema

Zoran Baki Anđelković
Izvor: Kosovo Online

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije i funkcioner SPS Zoran Anđelković za Kosovo Onlajn kaže da buka, koja se u Prištini digla zbog liturgije u crkvi Hrista Spasa, pokazuje potpuno nepostojanje pravnog sistema na Kosovu, kao i versku netoleranciju i mržnju prema svima koji nisu pripadnici islama na Kosovu.

Anđelković povodom saopštenja Univerziteta "Hasan Priština“, u kome se navodi da će "liturgija uticati na parnični postupak koji se vodi između ovog univeriteta i Srpske pravoslavne crkve", kaže da bi upravo kroz zabranu održavanja liturgija kosovske vlasti htele da opravdaju rušenje crkve Hrista Spasa u Prištini.

"Na koji način liturgija može da ugrozi sudski postupak? Kakve veze ima liturgija i sudski proces, da li to znači da ako ti ja zabranim da držiš liturgiju, onda ni nema potrebe za crkvom? Saopštenje prištinskog univerziteta je, moram tako da kažem, suludo i krajnje neadekvatno“, ističe Anđelković.

Po njegovim rečima u parničnom postupku koji je vodi između prištinskog univerziteta i Srspke pravoslavne crkve nijedan, pa čak ni kosovski sud ne bi mogao da donese presudu u korist univerziteta.

"Na Kosovo i metohiju kao sastavni deo SFRJ i kasnije Savezne Republike Jugoslavije odnosili su se svi pravosnažni pravni akti, kao i na bilo koji drugi deo države. Kosovo je kao jugoslovenska pokrajina uživalo sva prava i obaveze, kao i svi ostali u sastavu države. Crkva Hrista Spasitelja u Prištini je podignuta na osnovu legalnih papira i saopštenje Univerziteta "Hasan Priština“ je dokaz nepostojanja bilo kakvog pravnog sistema na Kosovu“, kaže Anđelković i podseća na proces restitucije koja se u Srbiji sporovodi.

"U Srbiji se sprovodi proces restitucije koji se oslanja i na ranije pravne tekovine. Kosovo je bilo u sastavu države u kojoj je svaki objekat Srpske pravoslavne crkve morao da ima građevinske i sve druge dozvole da bi uopšte pristupio izgradnji“, kaže Anđelković.

Po njegovim rečima, ovako burne reakcije pokazuju ne samo versku netoleranciju nego i versku mržnju.

"Na Kosovu svako zvono koje se čuje označava ometanje, a glas hodže nije ometanje. To pokazuje ne samo netolarinciju nego i mržnju prema svima koji nisu pripadnici islamske vere“, kaže Anđelković.

Katundari
11. Jun 2021.
A milosevi i arkan isto su bili u to verme u Prishtinu