Anđelković: Napad na srpsku decu teroristički akt i izazivanje verske i nacionalne netrpeljivosti

Zoran Anđelković
Izvor: Kurir

Bivši predsednik Izvršnog veća Kosova Zoran Anđelković izjavio je da napad Azema Kurtaja, inače pripadnika KBS koji je na Badnje veče pucao na Stefana i Miloša Stojanovića u Gotovuši kod Štrpca, nije pokušaj običnog ubistva već teroristički akt i izazivanje verske i nacionalne netrpeljivosti, prenosi Kurir.

“Mi imamo odgovornost da vršimo pritisak na međunarodnu zajednicu da se razjasni zašto je teroristički akt upad nekog kamiona na trg u Nemačkoj, a nije teroristički čin kada pripadnik zvaničnih organa puca na decu”, rekao je Anđelković u emisiji "Puls Srbije".

Pojasnio je da vršenje pritiska na Kurtija nema značaja, osim ako njega direktno ne pritiska EU i NATO.

“Moramo da insistiramo na tome da se radi na izazivanju verske i nacionalne netrpeljivosti od pripradnika takozvanog državnog organa Kosova”, rekao je Anđelković.

Upitao je da li je on namerno službeno poslat da uznemirava Srbe?

Naglasio je da je Kfor poslat sa radnim nalogom da zaštiti Albance.

“Govorim vam ovo što su meni njihovi oficiri govorili, da imaju radni nalog da štite Albance, a ne nas”, rekao je Anđelković.

On je naveo da mora da se insistira da se vrati policija i vojska da zaštite srpske enklave, da se zaštite verna i duhovna dobra crkve i manastiri, i da predstavnici srpske policije budu na graničnim prelazima.