Anđelković: "Otvoreni Balkan" povećava šanse da se dođe do rešenja za Kosovo

Dragomir Anđelković
Izvor: alo.rs

Inicijativa “Otvoreni Balkan” ima veliki značaj i sigurno će doprineti ekonomskom napretku, ali povećava i šanse da se dođe do rešenja kosovskog problema, smatra politički analitičar Dragomir Anđelković. 

Anđelković je za Kosovo onlajn rekao da “Otvoreni Balkan” znači dosta u ekonomskoj sferi i kao osnova za privlačenje investitora i za unapređenje međusobne razmene. 

"Sigurno će doprineti ekonomskom napretku, a kada do toga dođe, smiriju se i političke strasti. Kada Albanci na Kosovu vide da ekonomski napredak dolazi, oni će promeniti stav. Počeće da vrše pritisak na lidere da smire ratnu retoriku i da počnu racionalno da razgovaraju i da počnu racionalno da se ponašaju. Da li će to rezultirati nekim rešenjem za kosovski problem, teško je reći, ali povećava šanse da se dođe do rešenja", naveo je Anđelković. 

Na pitanje da li se iza "Otvorenog Balkana" i saradnje Beograda i Tirane krije mogućnost da se i pitanje Kosova reši na obostrani interes i Srba i Albanaca, Anđelković kaže da odnos Beograda i Titrane nije ključan, jer se Priština samostalno postavlja i pokušava da samostalno vodi svoju politiku. 

"Teško da Albanija može da obuzda ekstremizam kosovskih lidera”, smatra Anđelković.