Anđelković: Vojska Srbije očuvala bi mir za sve narode koji žive na Kosovu

Zoran Anđelković
Izvor: Kurir

Nekadašnji predsednik Izvršnog veća Kosova i Metohije Zoran Anđelković kaže da bi povratak Vosjek Srbije na Kosovo očuvao mir za sve narode koji tu žive, prenosi Kurir.

"Neće jedinice tamo da idu da ratuju, nego da sačuvaju mir za sve narode koji dole živeVrlo je precizno zapisano čime bi se bavile te jedinice. To je pitanje očuvanja granica, dakle stajanje na administrativnim i graničnim prelazima. Drugo, to je očuvanje kulturne baštine, a videli smo kako je Kfor uspeo da je zaštiti 2004. godine. I naravno, obezbeđenje srpskih sredina", rekao je Anđelković.

Anđelković napominje da se protiv Srbje poslednjih 30 godina vodi ozbliljan rat u svim sferama.

"Rat je i na papirima i medijski i hibridni i ovakav i onakav. Sećam se devedesetih kada je Milošević sa oduševljenjem prihvatio Vens Ovenov plan, ali već posle prvih potpisanih papira smo shvatili da oni služe samo da se prevaziđe neki trenutak, da zapadni političari dobiju neke poene jer su nešto važno završili. Stvar se, nažalost, uglavnom završava na štetu Srbije i srpskog naroda", rekao je Anđelković.

Politikolog Zoran Milosavljević rekao je da se vrsta rata koja se vodi protiv Srbije naziva "hibridni proksi rat".

"Protiv Srbije se vodi hibridni proksi rat. To znači da se vodi svim mogućim sredstvima i to preko odabranih aktera koji su u ovom slučaju albanske strukture. Sve im se prašta. Ovo što oni rade je veoma opasno ponašanje i stvaranje atmosfere kako bi se postepeno i trajno odaljili od onoga što je potpisano. Šta sada znači ovih sedam sporazuma. Šta to znači za međunarodno javno pravo. Nastavak ove eskalacije vodi gde", pita Milosavljević.

Milosavljević podseća da se prvo dogodilo hapšenje jednog policajca, a juče i drugog.

"Da li oni hoće da naprave situaciju takvu da vi prosto morate da reagujete onako kako jedino možete ne biste li zaštitili svoj narod", rekao je Milosavljević.