Andrić Rakić: Reakcije Zapada skrenule pažnju na težak položaj Srba, Kurti još nije prešao "crvenu liniju"

Milica Andrić Rakić
Izvor: Kosovo Online

Programska menadžerka NVO Društvena inicijativa Milica Andrić Rakić kaže da ne očekuje da bi Kosovo moglo da bude kažnjeno za poslednje događaje, ali da je za srpsku zajednicu ogroman uspeh i to što su zapadne diplomate javno ukazale na težak položaj sa kojim se Srbi suočavaju zbog poteza Prištine.

Rakić je uverena da je međunarodna zajednica zabrinuta zbog poslednjih akcija Prištine i da se to ogleda u oštrini saopštenja, posebno iz Stejt departmenta.

“Svesna sam da mnogi analitičari na to tako ne gledaju, ali jedini način da se pomogne kosovskim Srbima je da kada napokon neko nešto kaže da sa radom u Prištini nije u redu, da oni te glasove, posebno tako kredibilne glasove u zapadnom svetu, kao što je SAD administracije - uvećaju. Dakle, da ponavljaju to što su oni rekli na svim mestima, na svim sastancima sa relevantnim ljudima kako bi se na dovoljan način pokazalo koliko je zaista situacija na terenu teška”, ističe Rakić za Kosovo onlajn.

Prema njenim rečima srpska zajednica je u javnosti Zapada izgubila kredibilitet i bez obzira na tvrdnje da ovakve izjave ne služe ničemu i da su izrečene pro forme, zapravo daju mogućnost Srbima da pokažu da postoji i njihova istina.

“Zato nam treba jedna izjava iz Stejt departmenta koja validira da zaista postoje problemi na Kosovu kako bismo nekog drugog mogli u to da ubedimo” , kaže Rakić.

Ipak, ona smatra da nije realno očekivati da bi Zapad mogao da uvede dodatne mere ili sankcije protiv Kurtija ili Vlade Kosova.

Rakić smatra da će Zapad sačekati izbore, pa tek nakon njih doneti svoje naredne korake.

“Poprilično sam uverena da ukoliko Aljbin Kurti ne bude mogao da formira vladu i ukoliko ne bude imao titulu kosovskog premijera da ga štiti, onda može da se suoči sa vrlo ozbiljnim sankcijama koje potencijalno mogu da mu zapečate političku karijeru na Kosovo. Ali do tada nisam ubeđena. Zapad ipak traži balans u odgovoru. Između onog što je pokušaj da se Kosovo spreči u nekim eskalatornim akcijama i istovremeno da se ne naudi njegovoj poziciji u pregovaračkom procesu”.

Rakić ocenjuje da na Zapadu postoje “crvene linije” u tolerisanju akcija Prištine i da će u jednom trenutku reagovati.

“Sada je samo pitanje kada je taj trenutak i koliko dugo srpska zajednica na Kosovu može to da izdrži i koliko brzo srpska zajednica treba da ubedi zapadnu javnost koja zapravo donosi te ključne odluke o Kosovu da je vreme da se na konkretniji način umešaju u to što se dešava u Prištini”, zaključuje Rakić.