Angili: Turska podrška KBS-u nije usmerena protiv Srbije, rešenje između dve strane nije vojno, već dijalog

Sabri Tunc Angili
Izvor: Twitter

Turski ambasador u Prištini Tunč Angili istakao je da podrška KBS-u nije usmerena protiv Srbije i da Turska, kao i mnoge druge zemlje, veruje da rešenje problema između Kosova i Srbije nije vojno, već dijalog, prenosi Anadolija.

"Turska, kao i mnoge druge zemlje, veruje da je jedini način za rešavanje problema između Kosova i Srbije dijalog. Ne postoji vojno rešenje za ovaj problem. Ono se može rešiti samo kroz dijalog", rekao je Angili.

Podrška Turske jačanju kapaciteta KBS u određenim oblastima nije usmerena ni na jednu drugu zemlju, pa ni na Srbiju, rekao je ambasador.

Prema rečima Angilija, Turska se zalaže za trajnu stabilnost i mir na Balkanu.

"Naša politika je jasna... Trudimo se da razvijemo odnose na ravnopravnoj distanci i uzajamnoj koristi sa svima na Balkanu. Isto važi i za Kosovo i za druge balkanske zemlje. Kao takvo, ovo jača poziciju Turske kao pouzdanog aktera", rekao je Angili.

Smatra da Turska može da doprinese dijalogu između Kosova i Srbije ako obe strane to zatraže.

Odgovarajući na pitanje o pitanju distribucije električne energije, ambasador je rekao da Turska vodi intenzivnu diplomatiju kako bi rešila spor oko distribucije električne energije koji je u toku u opštinama sa srpskom većinom na severu Kosova od 1999. godine.

Napominje da je jedan od najvažnijih ciljeva Turske u 2024. produbljivanje ekonomske saradnje sa Kosovom.

"Verujemo da ako više ne budemo videli ovu ekonomsku saradnju, to će imati koristi i za zapošljavanje i za izvoz Kosova. Ovo će biti jedan od najvažnijih ciljeva u odnosima Turske i Kosova 2024. godine za produbljivanje i diversifikaciju ekonomske saradnje", rekao je on.

Govoreći o predstojećem popisu stanovništva na Kosovu, koji će se održati u aprilu, ambasador je rekao da verujem da će turska zajednica (na Kosovu) pristupiti pitanju popisa kao nacionalnom pitanju iznad politike.

"Nadamo se da ćemo videti pravi broj kosovskih Turaka nakon što se popis završi“, rekao je Angili.

Prema rezoluciji Saveta bezbednosti UN, Nato vodi mirovnu misiju na Kosovu od 1999. Trenutno, misija ima približno 4.500 vojnika iz 27 zemalja Nato članica i partnera.

Turska je preuzela komandu nad Kforom 9. oktobra. Ova zemlja ima drugi po veličini kontingent u Kforu, sa 780 vojnika.