Antić: Kada se Kosovo vrati u poredak Srbije možemo da razgovaramo i o vraćanju artefakata

Čedomir Antić
Izvor: Wikipedia/ETH-Archiv

Kada se Kosovo vrati u stari poredak Srbije po Rezoluciji 1244 onda možemo o svemu da razgovaramo, pa i o zahtevu direktora Narodnog muzeja Kosova Ajeta Ljecija da se vrate artefakti koji se i dalje čuvaju u Srbiji, izjavio je za Kosovo onlajn istoričar Čedomir Antić.

Ljeci je danas poslao pismo sa tim zahtevom Narodnom muzeju u Beogradu, Etnografskom muzeju u Beogradu i Srpskoj akademiji nauka i umetnosti.

“To sve što rade je politika koja je počela posle dolaska Kurtija drugi put na čelo Vlade Kosova. Mali narod kome su pomogle velike sile dobio je nešto što ne treba da dobije i što nema pravo da dobije i što niko drugi nije dobio i sada traži i ovo”, rekao je Antić.

U saopštenju za javnost Ministarstva kulture, omladine i sporta se navodi da je zahtev Nacionalnog muzeja Kosova kroz propratno pismo podržala ministarka spoljnih poslova Donika Gervala i ministar kulture Hajrula Čeku.

“U oba pisma se obrazlažu obaveza Srbije i relevantnih institucija da vrate ovu kolekciju na osnovu potpisanih sporazuma koji predviđaju privremeno izlaganje u Beogradu i njegovog povratka, UNESCO-ve konvencije o povratku kulturnog nasleđa u zemlju porekla i Ahtisarijev paket koji obavezuje Srbiju da na Kosovo vrati predmetnu kolekciju ", kaže se u saopštenju.

 

Lio
20. Maj 2021.
Bravo republika Kosova
Miodrag iz Peći
20. Maj 2021.
Šta se piziva na UNESKO kada Kosovo nije članica UNESKO.
Саша
20. Maj 2021.
Samo san
Ajd sad
20. Maj 2021.
smesno,pa oni nemaju nista svoje....
Milos
20. Maj 2021.
Kad smo mi potpisali Ahtisarijev sporazum? Zasto bi to nas ovavezalo?