Antonijević: Srbima na Kosovu se brani i sloboda izražavanja, SAD i EU da reaguju

Milan Antonijević
Izvor: Kosovo Online

Pravnik Milan Antonijević rekao je, komentarišući hapšenje Srba na Kosovu na osnovu slika i objava na društvenim mrežama, da kosovske vlasti takvim delovanjem dodatno podstiču tenzije, iako je, kako ističe, njihova obaveza da poštuju slobodu kretanja, izražavanja i mišljenja.

Priština mora da poštuje ljudska prava, naročito ukoliko želi da se odnosi normalizuju i ukinu kaznene mere EU, ukazuje Antonijević za Kosovo onlajn.

"Sloboda izražavanja mora biti neprikosnovena, naročito u ovim turbulentnim vremenima, ako govorite o svemu što se dešavalo na severu Kosova u proteklim nedeljama. Jedino na čemu kosovske vlasti moraju da rade to je pružanje svih sloboda i slobode kretanja, koja je u ovom trenutku delimično ograničena, i slobode izražavanja i mišljenja. Nažalost, ne razumem zašto su se kosovske vlasti na ovakav način odlučile da podižu tenzije, njihova obaveza je, ukoliko žele ukidanje sankcija, da normalizuju odnose, da se ove tenzije i sve ovo što nekako ugrožava prava Srba na Kosovu spreči i zaustavi", rekao je Antonijević.

Prema njegovim rečima, SAD i EU neće tolerisati da Kosovska policija, a ni Tužilaštvo zloupotrebljavaju prava na slobode.

Kosovska policija izvršila je pretres, uhapsila i odredila pritvor Srbinu na osnovu fotografije na kojoj je držao oružje, za koje je dokazano da nije pravo, a Antonijević je izrazio čuđenje da Priština zadire na tako grub način u ljudska prava s obzirom na to da, kako kaže, nema elemenata za krivično delo u konkretnom slučaju.

"Objave na društvenim mrežama mogu u određenim slučajevima da ugroze pojedince ukoliko gledate krivične zakonike naše zemlje, ali u ovom konkretnom slučaju, ukoliko govorimo o objavljivanju fotografija i natpisa, nema elemenata krivičnog dela i zaista me čudi da se na ovakav način ide u pretrese i u neke stvari koje zadiru u ljudska prava, naročito osetljive srpske zajednice na Kosovu", rekao je Antonijević.

Smatra da će kaznene mere protiv Prištine ostati na snazi sve dok se ovakvi incidenti ne zaustave i prava Srba ne budu potpuno zaštićena.

Poštovanje ljudskih prava, kako navodi, obaveza je kosovskih institucija prema zakonima Kosova, a to je, ukazuje i u nadležnost Euleksa.

"Kosovo priznaje evropsku Konvenciju o ljudskim pravima, iako nije članica Saveta Evrope, ali i sa druge strane misija Euleksa je tu da pospeši poštovanje ljudskih prava. Institucije koje imaju direktnu podršku EU i SAD dužne su da u svakom slučaju reaguju da spreče ukoliko je bilo prekoračenja ovlašćenja i policije i Tužilaštva", zaključio je Antonijević.