Apelacini sud odbio žalbu Pacolija kojom je tražio 100.000 evra odštete zbog klevete

Bedžet Pacoli
Izvor: Facebook

Apelacioni sud odbacio je tužbu Bedžeta Pacolija prtov Rešata Badalaja, čime je potvrđeno rešenje Osnovnog suda u Prizrenu, prenosi Zeri.

Tužbom podnetom 12. marta 2021. godine, Bedžet Pacoli, bivši predsednik Kosova i bivši ministar spoljnih poslova tražio je od tuženog Rešata Badalaja odštetu u iznosu od 100.000 evra zbog klevete preko društvenih mreža.

U rešenju Apelacionog suda se navodi da je ovaj sud, nakon ocene žalbenih navoda na pobijano rešenje, naišao da je žalba tužioca neosnovana.

"Prvostepeni sud je potvrdio da se kleveta koju navodi tužilac dogodila 05.05.2020. godine, kada je tekst objavljen na portalu 'Kosova sot onlajn' gde je naveden i autor teksta. Sud je, pozivajući se na odlučne činjenice i datum objavljivanja članka, došao do zaključka da je tužba podneta 10 meseci od objavljivanja članka i stoga je odbacuje kao neblagovremenu", navodi se u odluci suda.

Takođe, u rešenju žalbe je navedeno da je iz spisa predmeta utvrđeno da je tužilac tužbu prvostepenom sudu podneo 12.03.2021.godine, dok navodna kleveta po podnetoj tužbi, ispada da je nastala 05.05.2020. odnosno da je podneta nakon što je istekao zakonski rok predviđen Građanskim zakonikom.

U tužbi se navodi da Rešat Badalaj u predmetnom članku objavljuje neistinite činjenice i izjave za koje je znao da su neistinite, kako bi narušio ugled tužioca, njegove porodice i rođaka.

U istoj publikaciji se navodi da je Badalaj protiv Bedžeta upotrebio uvredljive izraze i reči, koje je pročitao ili čuo veliki broj drugih ljudi, ali i da tužilac uopšte ne poznaje tuženog i da sa tuženim nema nikakve rodbinske i rodbinske veze.

Takođe, tužbom je traženo da se tuženi Badalaj prinudi da u roku od osam dana povuče objavljeni članak i da se ubuduće uzdrži od bilo kakvog izjašnjavanja o tužiocu i njegovoj ličnosti.