Arežina: Kina će pružiti podršku onome o čemu se Beograd i Priština dogovore u dijalogu

Sanja Arežina
Izvor: Kosovo Online

Svaka od kineskih investicija ali i projekti koje Kina realizuje na prostoru Srbije od velikog su značaja za odnose dve države i sa svakim od tih projekata ovi odnosi dostižu novi, viši nivo, kaže za Kosovo onlajn Sanja Arežina, stručnjak za međunarodne odnose i autor knjige „Kina u Evropi“, povodom trećeg Foruma "Pojas i put" koji se održava u Pekingu i na kom će delegacija Srbije koju predvodi predsednik Aleksandar Vučić potpisati važne sporazume sa Kinom.

O tome da li širenje ekonomske saradnje može da bude neka vrsta "zaloga" za političku podršku Kine Srbiji kada je reč o postizanju konačnog rešenja za kosovsko pitanje, naročito u momentu kada predlog tog rešenja bude došao pred Savet bezbednosti u kom Kina ima pravo veta, Arežina kaže da Srbija može da očekuje da će Peking nastojati da nastavlja da joj pruža podršku, ali i da Kina ulaže veto u SB isključivo samo kada su njeni ključni interesi u pitanju. 

"Ambasador Kine je najavio da će se strateško partnerstvo sa Srbijom najverovatnije u nekom trenutku uzdići na viši nivo. U okviru tog partnerstva, Kina jača i političku saradnju, odnosno, kroz sve te investicije pokazuje da ima veliko poverenje u svoje srpske partnere, jer nije mala stvar investirati 4,2 milijarde dolara u jednu zemlju. Idući tom logikom, naravno da je veoma važno za Peking i da sačuva sve te investicije. Da bi se to postiglo potrebno je bezbedno okruženje, kako u samoj Srbiji, tako i u celom regionu, i u tom kontekstu je veoma značajno i pitanje Kosova i njegovog jednostranog proglašenja nezavisnosti 2008. godine. Mi možemo da očekujemo da će Kina u narednom vremenu nastojati da nastaviti da pruža podršku Srbiji, ali u isto vreme moramo uvek imati na umu da sve velike sile, uključujući i Kinu, uvek pre svega gledaju svoje interese. U okviru svojih interesa, Kina ima svoje ključne interese ili kako se to na engleskom kaže „kor interests“ i veoma je indikativno da isključivo samo kada su u pitanju ti interesi Kina ulaže veto u Ujedinjenim nacijama“, kaže Arežina.

Naša sagovornica smatra da će Kina svakako pružiti podršku svemu onome o čemu se Beograd i Priština dogovore u okviru dijaloga.  

„Pregovarački okvir EU govori o nekom konačnom rešenju koje bi trebalo da bude pravno obavezujući sporazum, ali u ovom trenutku ne možemo sa sigurnošću da procenimo kada bi do tog rešenja moglo da dođe. Veoma je nezahvalno govoriti na tu temu, ali svakako da kada je u pitanju sam dijalog i postizanje rešenja, sam predsednik Vučić je na linijama EU predloga iz februara i implementacionog aneksa iz marta rekao da je Srbija spremna da ide do jasno zacrtanih crvenih linija koje se odnose na to da Srbija nikada neće priznati nezavisnost tzv. Kosova i da neće dozvoliti ulazak Kosova u UN. Kada je u pitanju Kina i njhova podrška po tom pitanju, mi već od njih dobijamo značajnu pomoć.  Videli smo nakon krize koja je eskalrala u maju da je kinesko Ministarstvo spoljnih poslova izašlo sa izjavom kojom je pružena podrška teritorijalnom integritetu i suverenitetu Srbije i da se Kina zalagala za rešenje između dve strane koje je na linijama njihovog dogovora. Idući tom logikom, od Kine ne možemo da očekujemo neko veće ulaženje u unutrašnje poslove naše zemlje jer se ona zalaže za nemešanje u unutrašnje odnose drugih država, ali svakako da će ona pružiti podšku svemu onome o čemu se Beograd i Priština dogovore u okviru dijaloga. Ukoliko se desi da konačno rešenje bude doneto pod pritiskom raznih međunarodnih faktora i bude nepovoljno po Srbiju, Kina će reagovati u okviru Saveta bezbednosti UN u odnosu na to kako to rešenje bude odgovaralo njenim nacionalnim interesima", kaže Arežina.

Kako dodaje, svi smo svesni da velike sile vrlo često u međunarodnim okvirima pre svega štite svoje nacionalne interese i da su im interesi manjih država manje bitni.

"Kina se, međutim do sada pokazala kao dobar i zahvalan prijatelj koja stameno stoji na linijama tog prijateljstva i u tom smislu sve ono što će se dešavati u budućnosti i eventualno u okviru Ujedinjenih nacija predstavljaće neku vrstu dogovora između Beograda i Pekinga“, kaže Arežina.  

Govoreći o aktuelnoj poseti Kini srpske delegacije Pekingu, u okviru trećeg Foruma „Pojas i put“, ona napominje da se od tog foruma očekuje da će Srbiji doneti nove sporazume, kako na strateškom tako i na komercijalnom planu.

„Ova poseta Kini predsednika Aleksandra Vučića veoma je važna za Srbiju ali i za Kinu čiji je Srbija tradicionalni partner i sa kojom od 2016. imamo sveobuhvatno strateško partnerstvo. Predsednik je već najavio potpisivanje sporazuma o slobodnoj trgovini na koji čekamo dve godine. Taj sporazum bi trebalo da donese pre svega ukidanje carina i možda, još važnije, necarinskih barijera sa Kinom, a to su razne kvote, oznake, pakovanja.., koje Kina nameće svim svojim partnerima u trgovinskoj razmeni. U isto vreme očekujemo znatan priliv kineskih investicija u Srbiju kao i da Srbija postane neka vrsta haba, odnosno čvorišta za razne investicije koje će da stižu iz regiona u Srbiju kako bi proizvodi dalje nastavili put ka Kini. Zahvaljujući ovom sporazumu Srbija može da očekuje da se njen budžet na indirektan način u srednjeročnom i dugoročnom periodu popunjava a istovremeno će nam iz Kine stizati jeftiniji proizvodi koji će građanima odgovarati ali i privredi koju će učiniti konkurentnijom“, kaže Arežina.

Osim ovog, kako dodaje, potpisaće se još nekoliko strateških sporazuma, a jedan od njih je imenovanje „Banke Kina“ za kliring banku za razmenu kineskih juana, srednjeročni plan za implementaciju inicijative „Pojas i put“ u periodu od 2023. do 2025. godine, kao i protokol o izvozu svežih jabuka u Kinu. 

„Kada je reč o komercijalnim sporazumima, tu imamo potpisivanje ugovora o realizaciji dve brze saobraćajnice - Bački Breg-Srpska Crnja i drugi Beograd-Zrenjanin-Novi Sad. Takođe imamo sporazume koji bi trebalo da omoguće uspostavljanje prve linije metroa u Beogradu, kupovinu pet brzih vozova od Kine i raznih dodatnih pogodnosti koje bi trebalo da se realizuju u okviru naučnog parka Mihalo Pupin“, kaže Arežina.

Naša sagovornica podseća da Srbija i Kina imaju tradicionalno prijateljstvo, još od posete predsednika Tita Kini, kada su uspostavljeni i partijski i državni odnosi između Kine i Jugoslavije.

„I nadalje od disolucije Jugoslavije, Srbija i Kina imaju veoma dobre odnose koji su naročito produbljeni 2009. kada je Kina za Srbiju postala četvrti stub spoljne politike. Nakon toga je postao evidentan priliv raznih kineskih investicija i davanje preferencijalnih kredita za realizaciju brojnih projekata da bi se u okviru mehanizma saradnje Kine sa zemljama Centralne i Istočne Evrope Srbija izdvojila kao značajan partner i kada je ovaj mehanzam uključen u „Pojas i put“ Srbija i Kina su nastavile da svoje odnose grade uzlaznom putanjom, naročito 2016. kada je potpisano sveobuhvatno strateško partnerstvo između dve zemlje. U okviru odnosa dve zemlje moramo da stavimo naglasak na jake političke veze dve zemlje gde jedna drugoj daju podršku suverenitetu i teriterijalnom integritetu. Srbija daje podršku politici jedne Kine, a sa druge strane imamo značajnu pomoć od strane Kine kada je u pitanju očuvanje Kosova u granicama Srbije i tom smislu Srbija sarađuje sa kineskim partnerima i okviru brojnih međunarodnih organizacija i na bilateralnom planu", zaključuje Arežina.