Arifaj: Međunarodna zajednica očekuje vidljive rezultate dijaloga

ilustracija
Izvor: Kosovo Online

Novinar i politički savetnik bivšeg kosovskog predsednika Hašima Tačija, Adrijan Arifaj, izjavio je da je bez obzira na raniji stav premijera Aljbina Kurtija da dijalog sa Srbijom nije u vrhu liste prioriteta, ta tema za Kosovo veoma bitna, jer međunarodna zajednica od obe strane očekuje vidljive rezultate, prenosi RTK. 

"Sporazum je veoma važan, važan za Kosovo, važan za Srbiju, ali i čitav region uprkos ranijem političkom stavu Kurtija i taj stav mora da se prenese građanima. Moramo da se bavimo dijalogom, i ako to nije prvi prioritet, ne znači da se vlada neće baviti time. Ono što  je najvažnije, međunarodna zajednica očekuje od Kosova da radi na dijalogu i bude deo dijaloga", rekao je Arifaj u jutarnjem programu RTK2.

Politički analitičar Ognjen Gogić kaže da najava da će pregovore sa kosovske strane voditi premijer Kurti, uz podršku Vjose Osmani nije nikakvo iznenađenje, niti promena i ublažavanje stave kosovske delegacije.

"Tu informaciju ne treba tumačiti kao promenu stava  Aljbina Kurtija prema dijalogu, ukoliko do njega uskoro dođe. Ako bude  to pod uslovima Kurtija, on će biti i glavni pregovarač, uz podršku predsednice Vjose Osmani, ali opet napominjem siguran sam da svoje ranije iznete stavove neće menjati", ističe  Gogić.