Arifi o registarskim tablicama: Srbija skida imidž nesprovodioca sporazuma

Avni Arifi
Izvor: Gazeta Express

Bivši glavni pregovarač u dijalogu Beograda i Prištne Avni Arifi izjavio je da Brisel, nakon odluke o priznanju kosovskih registarskih tablica, Srbiju vidi kao konstruktivnu, i da sada to očekuje od druge strane, prenosi Front onlajn.

Arifi je mišljenja da je Evropska unija u pravu što sada zahteva korake od Kosova.

„Razumljivo je da kada jedna strana pokaže dobru volju i sprovede dogovor, Brisel to traži i od druge strane. Međutim, bez obzira na motive (za koje verujem da ne proizilaze iz bilo kakve konstruktivnosti srpske strane), srpsku stranu će Brisel videti kao konstruktivnu inicijativu u ovom procesu“, rekao je Arifi.

Bivši glavni pregovarač Prištine, rekao je da za razliku od Kosova, koje se fokusiralo na simbolična pitanja, Srbija ima drugačiji cilj.

„Kosovo se u poslednje tri godine u pregovaračkom procesu fokusiralo na simbolična pitanja do te mere da je pitanje nalepnica i automobilskih tablica postalo bezbednosna tema u glavnim krugovima koji se bave pitanjima evropske bezbednosti. Srbija nije imala taj fokus. Imali su nesimbolične, ali sadržajne teme“, rekao je Arifi.

Arifi kaže da odlukom srpske strane o registarskim tablicama ona uklanja sliku „nesprovodioca sporazuma“.

„Srbija ovim simboličnim akcijama skida imidž nesprovodicoa sporazuma, a za to će Brisel i Vašington imati puno razumevanja u svom zahtevu za brzu implementaciju Asocijacije“, rekao je on.

Arifi je rekao da Samoopredeljenje visoko ceni primenu Briselskog sporazuma od strane Srbije.

„Prva tačka Briselskog sporazuma je za tablice i nalepnice, diplome i pasoše, za koje primena od strane Srbije ne predstavlja ništa osim veliki plus za Brisel i Samoopredeljenje, koji visoko ceni primenu Briselskog sporazuma iz Srbije“ rekao je Arifi.