Kurti: Priznaćemo registarske tablice Srbije kada se uverimo da sprovodi odluku o RKS

Aljbin Kurti
Izvor: Kosovo online

Kosovski premijer Aljbin Kurti izjavio je da je zvanični Beograd odlukom da prizna kosovske tablice želeo da smanji pritisak SAD i Zapada zbog "neregularnih demokratskih izbora u Srbiji, neispunjavanja obaveza iz sporazuma i sukoba u Banjskoj".

Kurti je kazao da je Srbija donela odluku o tablicama nakon više od 10 godina nesprovođenja prethodnih sporazuma.

"Da kažem nešto i o odluci Srbije da prizna RKS registarske tablice. Iako ova odluka služi slobodnom i lakom kretanju između dve države, želim prvo da kažem da ova odluka dolazi posle više od 10 godina nesprovođenja prethodnih sporazuma. Upotreba registarskih tablica od strane Srbije više od dve godine za zaoštravanje situacije na severu, a odnedavno i kao pokušaj da se umanje kritike međunarodne zajednice nakon neregularnosti i prevara u tamošnjem izbornom procesu. Tako su registarske tablice na Kosovu u septembru 2021. korišćene za pretnju Kosovu i preko aviona MIG 29 postavljenih oko granice i pokušaja destabilizacije sa 16 barikada postavljenih deset nedelja. A sada se koriste za smanjenje pritiska Zapada, SAD i EU na Srbiju za neregularne izbore, za prikrivanje zvaničnog odbijanja Briselskog sporazuma i za maskiranje propasti akcije u Banjskoj. Ovako treba čitati ovu akciju Srbije, a ne kao konstruktivi korak ka normalizaciji na osnovu pisma i osnovnog sporazuma", naveo je Kurti.

Kurti je istakao da će njegova vlada priznati srpske registarske tablice, kada se uvere da sprovodi odluku o RKS tablicama.  

"Našu ekvivalentnu odluku kao pitanje međusobnih međudržavnih odnosa donećemo čim naša granična policija dokumentuje i dokaže da Srbija svoju odluku sprovodi u potpunosti i bez prepreka", rekao je Kurti na sednici vlade.