Arifi: Od kosovske vlade tražimo da u dijalog uključi pitanje "Preševske doline"

Škiprim arifi
Izvor: reporteri

Lider Alternative za promene Šćiprim Arifi izjavio je da od Vlade Kosova zahteva uključivanje pitanja "Preševske doline" u dijalog Beograda i Prištine i osnivanje Nacionalnog fonda solidarnosti, kojim će se obezbediti dalji razvoj opštine i odgovoriti potrebama građana Preševa, prenosi Reporteri.

Arifi je ponovio zahtev da se pitanje "Preševske doline" uključi u dijalog.

"Iste zahteve imamo 30 godina na osnovu referenduma o teritorijalnoj autonomiji iz 1992. godine sa pravom pristupanja Republici Kosovo. Naš zahtev je da i mi učestvujemo u dijalogu Kosova i Srbije i da Albanci u "Preševskoj dolini" imaju ista prava koja uživaju Srbi na Kosovu“, rekao je Arifi.

On je istakao da je od nove kosovske vlade zatraženo osnivanje Nacionalnog fonda solidarnosti.

"Zahtev za vladu Kosova je da se osnuje Nacionalni fond solidarnosti kojim će se obezbediti  dalji razvoj naše opštine i  odgovoriti potrebama građana Preševske doline. Mi zahtevamo i da se u dijalogu konačno reše osnovna pitanja poput diskriminacije Albanaca ekonomskog razvoja i naših političkih problema“, kaže Arifi.

Stranka Šćiprima Arifija Alternativa za promene pobedila je na lokalnim izborima u Preševu, ali Arifi nije ponovo zauzeo funkciju gradonačelnika jer su ostale albanske stranke formirale koaliciju i postavile Arditu Sinani za predsednicu opštine. Arifi tvrdi da je Sinani nelegitimna gradonačelnica i optužuje je za  korupciju, prenosi Reporteri.

Arifi kaže da je izbor Ardite Sinani korak unazad za opštinu Preševo.

"Gradonačelnica je nelegitimna, u pet godina promenila je tri stranke a tokom šest meseci mandata nije ostvarila stabilnost ni razvoj. Sinani je oštetila lokalnu upravu sa 5 miliona evra, od tada je zbog korupcije goni Tužilaštvo za privredni kriminal. Naša stranka je na izborima dobila poverenje preko 6.000 birača a kroz politički sporazum na čelo opštine je došla Sinani protiv koje je glasalo 15.000 ljudi a samo ju je njih 3.000 podržalo, ona je nelegimna gradonačelnica“, rekao je Arifi.

Stojko
30. Maj 2021.
У преговоре да се укључи Ранилуг, Партеш, Клокот, Грачаница, Штрпце...
Ми такође хоћемо да живимо у Србији а не на тзв. Косову.