Kurti i Mustafa: Intenzivirati saradnju na poboljšanju položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu

Aljbin Kurti - Ragmi Mustafa
Izvor: kk.rks-gov.net

Kosovski premijer Aljbin Kurti, zamenik premijera za evropske integracije, razvoj i dijalog Besnik Bisljimi, ministar životne sredine, prostornog planiranja i infrastrukture Ljiburn Aljiu i zamenik ministra finansija, rada i transfera Iljir Kapiti razgovarali su danas sa predsednikom Albanskog nacionalnog veća u Srbiji Ragmijem Mustafom i njegovim saradnicima o situaciji na jugu Srbije - Bujanovcu, Preševu i Medveđi, prenosi Reporteri.

Takođe su razgovarali o pasivnom odnosu prema albanskom stanovništvu u tim većinski albanskim sredinama, koji je posebno intenziviran u Medveđi.

Kurti rekao je da pomno prati situaciju i položaj Albanaca u tim opštinama i istakao da, ono što Srbija nije uspela da u opštinama sa većinskim albanskim stanovništvom "učini sa tenkovima sada čini administrativno".

„Kampanja protiv albanskih stanovnika u Preševskoj dolini je neprihvatljiva i treba je zaustaviti što je pre moguće“, rekao je Kurti.

Mustafa je zahvalio Kurtiju na prijemu i posebno na sredstvima koja je prethodna kosovska vlada kada je on bio premijer izdvojila tokom pandemijske krize i pomogla.

Predstavio je razne projekte koje opštine sa albanskom sredinom planiraju da sprovedu.

Kurti i Mustafa su se složili da intenziviraju saradnju u cilju poboljšanju položaja Albanaca u Preševu, Medveđi i Bujanovcu.

Miodrag iz Peći
24. Maj 2021.
"Koga zmija ujede i guštera se plaši" tako da Albanci u Preševu i Bujanovcu nikada neće imati ona prava koja su imali Albanci na KiM. Naprotiv, ceo taj kraj će se pretvoriti a naročito visoravan Veliki Trnovac u ogromnu vojnu bazu oklopno mehanizovane i helikoptersko padobranske divizije.
Stojko
30. Maj 2021.
Поред тога што је Миодраг из Пећи рекао треба локалним Србима и новодосељеним Србима обезбедити посао, дупле плате, дупле дечје додатке и тд. То би све требало да иде преко Цркве јер преко државе то не може.
То исто обезбедити и за друге општине које гравитирају ка територији КиМ.
Само јако!