Arifi: Vučić pobednik bez obzira na ishod; Ibrahimi: Kosovo sebe dovelo u nezavidan položaj

Registarske tablice.jpg
Izvor: Ekonomia Online

Analitičar Dritero Arifi izjavio je da je Kosovo u lošoj poziciji i da je bez obzira na konačan rezultat današnjeg susreta Kurti-Vučić u Briselu, pobednik predsednik Srbije Aleksandar Vučić, prenosi Kljan Kosova. 

"Postoje dve opcije sa ovog sastanka. Najpozitivnija opcija je da dve strane nađu zajednički jezik i da se na kraju dogovore, dok je druga opcija da se ne dogovore, ali će Kurtijeva vlada ipak biti prinuđena da odluku odloži. Svaka varijanta je predaja za Kosovo, pošto je odluka o kažnjavanju građana Srbije morala da bude odložena. Čini se da Vlada odustaje, pošto je potrebno razgovarati i sa građanima Srbije na severu, kako bi se došlo do rešenja. Ovo je predaja Vlade zbog nepromišljenih odluka", rekao je Arifi.

Prema njegovim rečima, ako Kurti nastavi sa drugom fazom odluke o registarskim tablicama, odnosno počne novčano da kažnjava vlasnike automobila sa srpskim oznakama gradova na Kosovu, Arifi kaže da će to doneti iritaciju i strah kod građana.

"Ako ne bude dogovora i Kurti odluči da nastavi odluku o kaznama, građani će biti iritirani i uplašeni, to će doneti i tenzije", smatra Arifi. 

On je rekao da je, bez obzira na konačan rezultat susreta u Briselu, Vučić pobednik.

"Nismo razumeli u kakvoj smo poziciji. I dalje je pobednik, jer igra na našoj teritoriji", naveo je Arifi.

Analitičar Iljir Ibrahimi ocenjuje da održavanje tripartitnog sastanka isključivo o pitanju registarskih tablica vodi unazad taj proces.

"Registarske tablice nisu glavni spor između Kosova i Srbije, ali je to jedno od desetina tehničkih pitanja koja bi se mogla rešiti sveobuhvatnim sporazumom", rekao je Ibrahimi. 

Prema njegovim rečima, šta god da donese sastanak u Briselu, poznato je da je  kosovska strana sebe dovela u nezavidan položaj.

"SAD i EU su nedavno imale dva zahteva za kosovsku stranu – odlaganje odluke o registarskim tablicama i početak osnivanja Zajednice srpskih opština. Dovoljno je da Vučić traži ono što je tražila međunarodna zajednica i kosovska strana ostaje sama na jednoj strani, a Srbija u koordinaciji sa svetskim silama", naveo je Ibrahimi. 

Ibrahimi kaže da je situacija obeshrabrujuća i da svedoči o nepromišljenom pristupu vlade u spoljnoj politici uopšte, a posebno u procesu dijaloga. 

"Ne zaboravimo, zahtev za odlaganje odluke o registarskim tablicama stigao je od sekretara Blinkena. Ignorisanje ovog zahteva i pregovaranje o mogućem odlaganju sa predsednikom Vučićem, Boreljom i Lajčakom nije mudra taktika", rekao je Ibrahimi.