Austrija u borbi protiv ilegalne migracije želi da intenzivira saradnju sa Srbijom

migranti
Izvor: Koha ditore

Austrijski kancelar Karl Nehamer i ministar unutrašnjih poslova Austrije Gerhard Karner pozdravili su stupanje na snagu ukidanje bezviznog režima za državljane Indije u Srbiji i ističu da Beč želi da nastavi saradnju sa Srbijom u borbi protiv ilegalne migracije.

"Ova "kočnica" za tražioce azila deluje", podvukao je Nehamer u saopštenju u vezi primene dogovora postignutog sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem i premijerom Mađarske Viktorom Orbanom.

Karner je naglasio da Austrija želi da intenzivno nastavi tesnu saradnju sa Zapadnom Balkanom i Mađarskom.

"Tesna saradnja sa zemljama Zapadnog Balkana i Mađarskom je odlučujući faktor u borbi protiv krijumčara ljudi. Ona će biti nastavljena intenzivno u ovoj godini", podvukao je on.

Prema Ministarstvu unutrašnjih poslova prošle godine je u Austriji 18.000 Indijaca podnelo zahtev za dobijanje azila.

Krajem novembra oko 3.500 tih zahteva dobilo je negativan odgovor, i samo 33 Indijaca dobilo je pravosnažni boravišni status.

U proteklom periodu, prema Ministarstvu, pre svega su muškarci iz Indije i Tunisa bez vize avionom dolazili u Beograd, odakle su uz pomoć krijumčara nastavili put ka EU.

Od kada je Srbija ukinula bezvizni režim za Tunižane 20.novembra došlo je do drastičnog pada broja tražilaca azila iz Tunisa u Austriji za 93 odsto, navodi vlada Austrije.