Avni Spahiu: Priznanje Kosova od strane Izraela od posebne važnosti

Avni spahiu
Izvor: You Tube/Print Screen

Bivši ambasador Kosova u Sjedinjenim Američkim Državama i Turskoj Avni Spahiu izjavio je da je priznanje Kosova od strane Izraela od posebne važnosti jer daje važnu poziciju zemlji na međunarodnoj sceni, piše Kljan Kosova.

"To je događaj koji smo dugo čekali, od proglašenja nezavisnosti 2008“, rekao je Spahiu.

Dodao je da se kao ambasador u Vašingtonu često sastajao sa predstavnicima Izraela da bi tražili priznanje koje je sada stiglo uz posredovanje ili direktan doprinos SAD i predsednika Donalda Trampa.

On ne očekuje da će otvaranje ambasade u Jerusalimu imati ozbiljan efekat na odnose između Kosova i Turske.

"Ovaj akt Kosova nije usmeren ni protiv jedne zemlje, a još manje protiv Palestinaca, niti arapskih, islamskih i drugih zemalja, ali ima veze sa odnosima dve zemlje - koje imaju legitimno pravo da odluče gde će otvoriti ambasada“, rekao je Spahiu.

On je naveo da očekuje reakcije iz Turske i iz drugih zemalja ali ne očekujem nikakvu krajnju iritaciju koja bi ugrozila prijateljske odnose koje Kosovo ima sa Turskom.

"Treba imati na umu da odnosi između Turske i Izraela u poslednje vreme nisu dobri. Došlo je do promena, možda će se te promene ponoviti u korist odnosa dve zemlje. Mislim da za Tursku nije velika stvar što uspostavljamo diplomatske odnose sa Izraelom. Ne verujem da bi postojao bilo kakav razlog za donošenje drastične odluke u tom pogledu“, rekao je Spahiu.

Objasnio je da zemlje EU imaju zajedničku konsolidovanu politiku.

"To ne znači da se protivimo opštoj politici EU, ali kao što sam rekao, ovo je obaveza koju smo ranije dali kao Kosovo.Treba imati na umu da će trebati vremena, do otvaranja ambasade, to je još uvek proces - vreme koje bi se koristilo za rad na bilo kom sporazumu sa našim prijateljima“, zaključio je Spahiu.