Azerbejdžan proglasio pobedu u Nagorno-Karabahu

Vojska Azerbejdžana
Izvor: Ministarstvo odbrane Azerbejdžana

Azerbejdžan je danas proglasio pobedu nakon 24-časovne vojne ofanzive u Nagorno-Karabahu, tokom koje je Baku udario na region koji kontrolišu Jermeni, prenosi Blic.

Jermensko rukovodstvo Nagorno-Karabaha pristalo je jutros na predlog o prekidu vatre u pokušaju da spreči dalje krvoproliće dok su azerbejdžanske snage napredovale u otcepljenom regionu.

Jermenski premijer Nikol Pašinjan rekao je da njegova zemlja nije bila uključena u pripremu teksta sporazuma o prekidu vatre. On je takođe ponovio da Jermenija nema trupe u Karabahu od avgusta 2021.

Prema Ministarstvu odbrane Azerbejdžana, na koje se pozivaju državni mediji, jermenska strana Karabaha pristala je da "odloži oružje, napusti svoje borbene i vojne položaje i potpuno se razoruža".

Osim toga, kako je navelo ministarstvo, "jedinice jermenskih oružanih snaga napustiće teritorije Azerbejdžana i ilegalne jermenske oružane grupe će biti rasformirane".

U saopštenju, rukovodstvo Nagorno-Karabaha pod kontrolom Jermenije navodi da je Azerbejdžan naneo žrtve i zauzeo strateške položaje, čak i dok su se njegove trupe borile da održe odbrambenu liniju.

"Nažalost, odbrambena vojska je zabeležila gubitke", rekli su zvaničnici Karabaha iz Jermenije. "Neprijatelj je u nekim tačkama uspeo da prodre u odbrambene isturene položaje, zauzevši nekoliko visova i strateških putnih raskrsnica", dodaju oni.

"U trenutnoj situaciji, akcije međunarodne zajednice u pravcu okončanja rata i rešavanja situacije su nedovoljne", podvukli su oni.

"Uzimajući ovo u obzir, vlasti Republike Arcah prihvataju predlog komande ruskih mirovnih snaga za prekid vatre", navodi se u saopštenju predsedničke kancelarije Nagorno-Karabaha, koje citira "Politiko".

Kremlj je, sa svoje strane, odgovorio na optužbe da nije uradio dovoljno, ističući da se radi o "dejstvima Azerbejdžana na njegovoj teritoriji".

Osim toga, Moskva je saopštila da su njene mirovne snage pomogle da se bezbedno ukloni 2.000 civila iz Karabaha.