Bajden: Alarmantan pad demokratije na globalnom nivou

Džo Bajden
Izvor: Printscreen

Predsednik SAD Džozef Bajden otvorio je danas dvodnevni virtuelni Samit za demokratiju i na početku rekao da je sitaucija alarmantna po pitanju globalnog pada demokratskih institucija, prenosi Tanjug.

Na virtuelni Samit za demokratiju pozvano je više od sto svetskih lidera, među kojima i predsednik Srbije Aleksandar Vučić.

"Demokratija se ne dešava slučajno. Moramo da je obnavljamo sa svakom novom generacijom. Po mom mišljenju, to je izazov našeg vremena", rekao je Bajden.

On nije naveo nijednu državu, ali je primetno odsustvo Kine i Rusije sa samita, prenosi Rojters.

Američki predsednik je pozvao lidere zemalja učesnica da udvostruče napore na jačanju demokratije. Govorio je i o svojoj političkoj borbi da izdejstvuje usvajanje zakona o biračkim pravima, kao i o izazovima sa kojima se Sjedinjene Američke Države suočavaju po pitanju demokratskih institucija, prenosi Glas Amerike.

"Stvar je hitna. Podaci nam govore da idemo u pogrešnom pravcu", rekao je Bajden.

Samit za demokratiju okuplja svetske lidere, civilno društvo i privatni sektor da bi se, kako se navodi, usvojila agenda za obnovu demokratije i zajednički rešili najveći problemi sa kojima se demokratije danas suočavaju. Dvodnevni samit je deo Bajdenove agende za jačanje demokratije širom sveta u trenutku kada, kako se navodi, jačaju autokratski režimi.