Bajden čestitao Vučiću i građanima Srbije Dan državnosti, uz podršku sporazumu s Kosovom

Bajden polaže zakletvu
Izvor: Printskrin

Sjedinjene Američke Države ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje sa Srbijom, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti, naveo je predsednik SAD Džozef Bajden u pismu-čestitki predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću povodom Dana državnosti Srbije.

"U ime američkog naroda upućujem iskrene čestitke Vama i Vašim sugrađanima povodom Dana državnosti Srbije 15. februara", piše u čestitki.

Imajući u vidu 140 godina partnerstva između naših dveju zemalja, Sjedinjene Američke Države ostaju trajno posvećene unapređenju ekonomske saradnje, regionalne stabilnosti i demokratskih vrednosti, naveo je Bajden.

I dalje, ističe, ostajemo nepokolebljivi u podršci cilju Srbije u pogledu evropskih integracija i pružamo vam podsticaj da i dalje preduzimate teške korake ka postizanju tog cilja - uključujući uvođenje neophodnih reformi i postizanje sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji sa Kosovom, koji je fokusiran na međusobno priznanje.

"Snaga naših odnosa temelji se na dubokoj istoriji veza između naših naroda koji su ratovali kao saveznici u oba svetska rata i mi izuzetno cenimo veliki doprinos koji su Srbi dali američkom društvu u mnogim oblastima", napisao je američki predsednik.

Takođe, navodi, cenimo našu blisku saradnju u borbi protiv pandemije kovid 19, dok se zajedno suočavamo sa ovim globalnim izazovom bez presedana.

"Radujem se saradnji sa Vama na produbljivanju prijateljskih veza između naših zemalja i jačanju odnosa između Srbije i Sjedinjenih Država. Vama i narodu Srbije želim da radosno proslavite svoj praznik", piše u čestitki. 

Vesna
07. Februar 2021.
Partneri da, ali nikada vise prijatelji.